Bloggar skrämmer arbetsgivare

Flera anställda som blivit uppsagda efter kontroversiella blogginlägg har vunnit mot sina arbetsgivare i domstol. Arbetsgivarna som värnar om sina varumärken tenderar att överreagera på vad som står i sociala medier.

Flera anställda som blivit uppsagda efter kontroversiella blogginlägg har vunnit mot sina arbetsgivare i domstol. Arbetsgivarna som värnar om sina varumärken tenderar att överreagera på vad som står i sociala medier.

På senare tid har flera fall uppmärksammats där tidigare anställda som blivit uppsagda på grund av sina bloggar vunnit i Arbetsdomstolen och fått skadestånd på runt hundra tusen kronor av arbetsgivaren.

Ett fall är den så kallade sex-rektorn som skrev om sina sexvanor på facebook. Hans arbetsgivare, en friskola på en mindre ort, ansåg att hans skriverier gjorde det svårare att locka elever att söka sig till skolan. Ett annat fall är en polisman, kallad Farbror blå, med tvivelaktig kvinnosyn. Det återkommande temat i rättegångarna är den anställdes yttrandefrihet kontra dennes lojalitetsplikt mot arbetsgivaren, och för arbetsgivaren blir det snabbt en fråga om att rädda sitt varumärke.

Erik Lardenäs, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, har i ett par liknande fall företrätt medlemmar i förbundet.

– Här har arbetsgivaren gått på pumpen i flera fall. Men när man som anställd skriver något dumt på facebook eller en blogg, blir det som en katalysator för arbetsgivaren. Företaget påbörjar en granskning som mycket väl kan leda till att något annat dyker upp.

I ett fall som avslutats nyligen kunde arbetsgivaren hävda att den anställde dessutom hade varit otrevlig mot sina arbetskolleger.

– Det är förstås inget som håller arbetsrättsligt, men han blev noggrant synad av arbetsgivaren. Till slut blev det en uppgörelse.

Enligt Erik Lardenäs är det fortfarande många som känner sig ovana inför de nya sociala medierna. En del arbetsgivare vet inte hur de ska bedöma dem.

– En del chefer kan nog överskatta genomslaget av att något står på facebook, säger Erik Lardenäs. Särskilt om de själva inte finns med. Både Farbror blå och sexrektorn har lämnat sina jobb, men i grunden är det också frågan om ett yttrandefrihetsproblem. Vi har ju rätt att yttra oss, men den nya kanalen skapar lätt lite panik hos dem som är ovana. Men i grund och botten är det ju samma yttrandefrihet i dag som det alltid har varit.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar