Kolla bredbandskartan där du bor

Häromdagen lanserades Bredbandskartan, en ny e-tjänst som visar tillgången till bredband i Sverige. Skriv in en adress och se hastigheten på fast bredband och vilka aktörer som äger sändarna för mobilt bredband i området.

Häromdagen lanserades Bredbandskartan, en ny e-tjänst som visar tillgången till bredband i Sverige. Skriv in en adress och se hastigheten på fast bredband och vilka aktörer som äger sändarna för mobilt bredband i området.

Det var länge sedan IT och Internet betraktades som ”bra att ha”. I dag är det helt nödvändigt för i princip alla verksamheter. När allt fler tjänster i samhället blir digitala måste också privatpersoner få möjlighet att koppla upp sig. Bredband har blivit en nödvändighet för en fungerande vardag och dessutom en demokrati- och rättighetsfråga.

Regeringen har ett uttalat mål för bredbandsutbyggnaden i Sverige. 2020 bör 90 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s. Redan år 2015 bör 40 procent ha tillgång till bredband med den hastigheten.

Häromdagen lanserade Post- och telestyrelsen, PTS, Bredbandskartan som visar tillgången till fast bredband där folk bor och arbetar. Du kan se tillgången till olika tekniker (fiber, kabel-tv, xDSL, 3G och LTE) och olika hastigheter. Dessutom finns information om vilka aktörer som äger mobilsändare eller nät i närheten av en viss plats. Den som är intresserad av att bygga bredband kan därför enkelt hitta närmaste anslutningspunkt.

– Informationen kan användas för att få en överblick över hur långt utbyggnaden kommit, om det finns något särskilt område som saknar täckning eller liknande. Län och kommuner behöver underlag i planeringen av sina bredbandssatsningar. Genom Bredbandskartan kan alla på ett enkelt sätt ta del av den data som PTS har, säger projektledaren Kristina Lindbom.

Länk till Bredbandkartan

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar