Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenKolla bredbandskartan där du bor

Kolla bredbandskartan där du bor

Häromdagen lanserades Bredbandskartan, en ny e-tjänst som visar tillgången till bredband i Sverige. Skriv in en adress och se hastigheten på fast bredband och vilka aktörer som äger sändarna för mobilt bredband i området.

Det var länge sedan IT och Internet betraktades som ”bra att ha”. I dag är det helt nödvändigt för i princip alla verksamheter. När allt fler tjänster i samhället blir digitala måste också privatpersoner få möjlighet att koppla upp sig. Bredband har blivit en nödvändighet för en fungerande vardag och dessutom en demokrati- och rättighetsfråga.

Regeringen har ett uttalat mål för bredbandsutbyggnaden i Sverige. 2020 bör 90 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s. Redan år 2015 bör 40 procent ha tillgång till bredband med den hastigheten.

Häromdagen lanserade Post- och telestyrelsen, PTS, Bredbandskartan som visar tillgången till fast bredband där folk bor och arbetar. Du kan se tillgången till olika tekniker (fiber, kabel-tv, xDSL, 3G och LTE) och olika hastigheter. Dessutom finns information om vilka aktörer som äger mobilsändare eller nät i närheten av en viss plats. Den som är intresserad av att bygga bredband kan därför enkelt hitta närmaste anslutningspunkt.

– Informationen kan användas för att få en överblick över hur långt utbyggnaden kommit, om det finns något särskilt område som saknar täckning eller liknande. Län och kommuner behöver underlag i planeringen av sina bredbandssatsningar. Genom Bredbandskartan kan alla på ett enkelt sätt ta del av den data som PTS har, säger projektledaren Kristina Lindbom.

Länk till Bredbandkartan

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?