Billigare och enklare för arbetsgivare att säga upp anställda och svårare för småföretag att rekrytera. Det kan bli konsekvenserna av ett regeringsförslag som presenteras i dag, menar Sveriges Ingenjörer.
Billigare och enklare för arbetsgivare att säga upp anställda och svårare för småföretag att rekrytera. Det kan bli konsekvenserna av ett regeringsförslag som presenteras i dag, menar Sveriges Ingenjörer.
En av grundbultarna i Las, Lagen om anställningsskydd, skyddar anställda från att bli uppsagda utan saklig grund. Det krävs att arbetsgivaren kan påvisa arbetsbrist eller personliga skäl. Den som blir uppsagd av personliga skäl och inte anser att det finns saklig grund för uppsägningen kan begära att den ogiltigförklaras. Det kan man också göra om man blir uppsagd på grund av arbetsbrist och arbetsgivaren inte har utrett möjligheterna till omplacering.
Då startar en process som inte sällan tar ett och ett halvt till två år. Under tiden tvingas arbetsgivaren betala lön till den anställde. Omkring 600 fall om året blir en domstolstvist, men bara en tredje fall avgörs i domstol, resten förlikas.
Förra hösten tillsatte regeringen en utredning för att se över regelverket i samband med uppsägningar. Ett av Alliansens valmanifest inför riksdagsvalet 2010 var att minska arbetsgivarnas kostnader. Regeringens uppfattning är att lägre kostnader vid uppsägningar kommer att leda till fler anställningar.
Flera fackförbund kom med kritiska uttalanden redan när utredningen tillsattes. I dag när den presenterades skärptes tonen.
–Jag har svårt att se kopplingen. Hur kan sänkta kostnader vid uppsägningar leda till att företagen blir mer benägna att rekrytera, frågar Anders Boström, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.
Utredningen som i dag presenterades av utredaren Jonas Malmberg, innehåller en rad förslag som, om de genomförs, kraftigt försämrar anställningstryggheten.
Utredningens första förslag är att arbetsgivare aldrig ska tvingas betala lön för en uppsagd person längre än ett år, även om tvisten pågår längre. Det gäller även om domstolen inte har hunnit ta ställning till om uppsägningen är sakligt grundad. På det här viset begränsas arbetsgivarens kostnader vid tvister om uppsägningar.
Utredaren föreslår också att en uppsägning på grund av arbetsbrist inte ska kunna ogiltigförklaras, även om arbetsgivaren inte har utrett möjligheterna till omplacering. Detta kräver Las i dag och förslaget sänker med andra ord kravet på arbetsgivarna.
Utredarens tredje förslag handlar om att göra det billigare för små företag, med färre än 50 anställda, att köpa sig fria från uppsägningar som ogiltigförklarats. Enligt förslaget ska småföretagen betala lägre skadestånd än stora företag för att slippa ge den som blivit uppsagd jobbet tillbaka. Enkelt uttryckt blir det billigare för småförtagen att trotsa ett domstolsbeslut.
Anders Boström på Sveriges Ingenjörer anser att förslaget riskerar att dela in arbetsmarknaden i ett A- och ett B-lag.
– Om det blir billigare för småföretag att säga upp anställda kan det kännas tryggare att söka sig till stora företag. Med en sämre anställningstrygghet riskerar småföretagen att få problem att rekrytera vissa grupper som efterfrågas stort på arbetsmarknaden. Ingenjörer är ett sådant exempel, säger Anders Boström på Sveriges Ingenjörer.
Förbundet fick tillsammans med andra Sacoförbund redan i våras möjligheten att lämna synpunkter på utredarens arbete. Sacoförbunden har framfört kritik till förslaget som man anser försämrar anställningsskyddet.
Men Saco har inte enbart kritiserat utredarens föreslag utan dessutom vänt på en annan sten, för att hitta konstruktiva lösningar. Istället för att sätta ett tak för arbetsgivarens kostander har förbunden siktat in sig på orsakerna till att tvisterna tar så lång tid.
Saco föreslår därför att kraven på arbetsgivarna skärps i samband med uppsägningar av personliga skäl. Man vill att arbetsgivarna ska tvingas presentera grunderna för uppsägningen i samband med att den anställde får beskedet. Om uppsägningen ogiltigförklaras har arbetsgivaren i dag möjlighet att begära uppskov i förhandlingarna för att komplettera sitt underlag. Dem möjligheten utnyttjas flitigt och är det främsta skälet till att tvisterna tar så lång tid.
Dessutom föreslår Saco att domstolarna får mer resurser och att arbetsrättsliga mål i första instans samlas vid vissa tingsrätter som görs om till specialistdomstolar.
– Osäkerheten och olustkänslan av att befinna sig i en rättsprocess tär och tar av arbetstagarens energi. Vi vill gärna nå en snabbare uppgörelse så att våra medlemmar kan få besked och ta sig tillbaka till ett nytt jobb, säger Anders Boström.
Utredningen som presenterades i dag är ett av flera hot mot Las i sin nuvarande form. Också turordningsreglerna för tjänstemän kan vara på väg att förändras. För några veckor sedan inledde PTK och Svenskt Näringsliv förhandlingar om ett nytt omställningsavtal. Arbetsgivarna trycker på för att kunna luckra upp turordningsreglerna. Det här oroar fackförbunden.
– På sikt finns det en risk för att vi får arbetsmarknad där anställda är allt mindre lojala mot sina arbetsgivare och ett arbetsklimat där det är allt lägre i tak. Det tror jag inte är bra för Sveriges konkurrenskraft, säger Anders Boström på Sveriges Ingenjörer.
Karin Virgin
2 kommentarer
@ Ulf Rasmusson: Håller med & har liknande erfarenheter. Det subjektiva & osakliga bör stävjas. Dock förvånad att debatten låses vid starkare eller svagare LAS… Varför inte stötta företag & chefer som är schyssta & objektiva? T.ex. genom att tillåta uppsägning vid underprestation mot förutbestämda nyckeltal/mål. Kandidater till tjänsten ska känna till målen innan de tackar ja, därefter ska uppföljningen vara saklig. I ett slag kan 3 flugor slås – lättare anställa då kandidaten ansvarar för att inte ljuga sig till jobbet med uppblåst kompetens/erfarenhet, billigare för företag som rekryterat fel & snabbare anställningsprocesser/rotation för individer att hitta lämplig tjänst/utmaning!
Det är mycket viktigt att de fackliga organisationerna verkar för att bibehålla LAS eller tom förstärka den. Har från företagsledningsnivå sett hur uppsägningar missbrukas utan skäl och många gånger av personliga skäl i organisationen. Om det inte finns mycket starka skäl mot en befattningshavare så skall det vara svårt att säga upp någon och fortsätter företaget processen så skall det vara dyrt och kännbart.