Förra veckan rankade 83 procent av de svarande i Sveriges Ingenjörers Ingenjörsbarometer ett fast jobb högre än konkurrenskraftig lön och flexibla arbetstider.
De vill alltså veta att de har ett jobb att gå till på lång sikt, slippa vakta telefonen för att få veta om det blir något jobb och kunna planera sin ekonomi. Kanske vill de till och med ha möjligheten att låna pengar på banken utan att be mamma och pappa ställa upp som borgenärer. Resultatet bekräfta andra undersökningar på samma tema, bland annat en från 2011 där fackförbundet Vision hade undersökt vad visstidsanställda unga tyckte om sin situation. Fem av sex ville ha ett fast jobb.
Inte direkt oväntat men det går rakt emot utvecklingen på arbetsmarknaden där antalet tidsbegränsade anställningar och anställningar i bemanningsföretag ökar. Flexibilitet är ett honnörsord. Det är viktigt att vi är flexibla. Annars kanske vi inte kan konkurrera med de oerhört flexibla arbetsvillkor som finns i oflexibla länder som vi gärna vill ha affärer med. Ungdomarna i dag är dock flexibla. De flyttar till exempel ofta. Ibland hemifrån men lika ofta tillbaka hem för det är ju svårt att få en bostad, i alla falla i storstäderna. Och några lån kan de ju inte få om de inte får ett fast jobb. Bostad nix, jobb nix.
Men de drömmer. Inte om ABB och Volvo utan om Google. Litet gulligt va? Ett piggt uppstickarföretag som har blivit ett av världens mäktigaste och som samlar in massor av information om oss. Google som litar så mycket på medarbetarna att man kan få jobba med egna projekt en dag i veckan, som tror på kreativitet och som har whiteboards på trappavsatserna för att de idéer man får när man möts i trappan ska kunna utvecklas.
Kreativitet är viktig. Frågan är väl hur kreativt det blir när allt fler är anställda i bemanningsföretag och konsultfirmor. I jakten på debiterbar tid och förlängning på uppdragen tror jag att kreativiteten lätt försvinner. Så curla litet. Låt dem känna den där sköna känslan som det var att få sitt första fasta jobb. Det är de värda.
Senaste nytt
-
Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan
Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden. -
Sänkt skatt och flexiblare regler kring tjänstepension – här är nya lagarna 2025
Nytt år innebär också nya lagar. Här är tretton viktiga nyheter som påverkar dig som jobbar, är egenföretagare eller pensionär. -
Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen
Arbetsgivarna vill riva upp avtalen om arbetstidsförkortning i form av tidbanker som finns sedan många år tillbaka. Skälet är hotet om lagstiftning om kortare arbetstid. Det här bedöms bli avtalsrörelsens stora knäckfråga. Kan den till och med leda till strejk? -
Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner
De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd. -
Svenska företag mindre flexibla om distansarbete
Svenska företag kräver oftare kontorsnärvaro än arbetsgivare i andra europeiska länder, visar en global undersökning.
Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner
De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.