Mentor förklarar hur Sverige funkar

Adepterna går igenom vad som de har lärt sig genom mentorsprogrammet.

 

Genom en mentor kan du vidga ditt kontaktnät, få karriärtips och ibland, en ny vän. Igår avslutades mentorskapsprogrammet för nyanlända ingenjörer. Ingenjören var där och träffade de nöjda mentorerna och adepterna.

Adepterna går igenom vad som de har lärt sig genom mentorsprogrammet.

Genom en mentor kan du vidga ditt kontaktnät, få karriärtips och ibland, en ny vän. Igår avslutades mentorskapsprogrammet för nyanlända ingenjörer. Ingenjören var där och träffade de nöjda mentorerna och adepterna.

Mentorskapet för nyanlända ingenjörer är ett pilotprojekt där 20 mentorer och deras adepter under 7 månader har träffats och utbytt erfarenheter och tillsammans reflekterat över hur det är att komma ny till det svenska yrkeslivet. Mentorskapsprogrammet arrangeras av Sveriges Ingenjörer och Sfinx. Sfinx är ett projekt inom Stockholmsområdet där nyanlända ingenjörer får gå intensivkurser i svenska.

För att få vara med i mentorskapsprogrammet måste ingenjörerna ha läst svenska upp till d-nivå i SFI, svenska för invandrare, vilket motsvarar svensk grundskolenivå. Mentorerna är medlemmar i Sveriges Ingenjörer och är ingenjörer som vill bidra med sin arbetslivserfarenhet och hjälpa ingenjörer att komma in i arbetslivet.

Gårdagens träff vid Ingenjörshuset i Stockholm var den sista inom programmet. Sedan är det upp till mentorerna och adepterna ifall de vill fortsätta hålla kontakt.

Mentorn Eric Knutson med adepten Balazs Szabo.

Ett mentor-adept par som verkligen har funnit varandra under de här 7 månaderna är mentorn Eric Knutson och adepten Balazs Szabo.

– Det här är en jättebra kille och vi kommer att fortsätta träffas, säger Eric Knutson.

Balazs ler och berättar att trots att han redan i början av mentorprogrammet fick ett konstultjobb på Fortum så har det varit väldigt värdefullt att ha en mentor som han har kunnat vända sig till med sina frågor.

– Det dök upp en massa frågor i samband med det nya jobbet och det var saker som jag inte riktigt ville fråga arbetsgivaren eller arbetskamraterna om, säger Balazs som kommer från Ungern. En fråga som han bland annat har diskuterat med Eric är det här med de svenska fikarasterna.

– I Sverige talar man exempelvis mer om neutrala saker på fikarasterna medan man i Ungern alltid pratar om politik, det är en sak som skiljer sig åt.

En annan sak som Balazs tyckte var bra med sin mentor var att Eric som har föräldrar från Estland själv kunde relatera till hur det är att komma till ett nytt land.

Dovile Samaskaite kommer från Litauen, är byggingenjör och pluggar just nu på KTH. Hennes mål med mentorskapsprogrammet handlade inte så mycket om att få en praktikplats eller ett jobb, som flera andra adepter haft som mål.

Dovile Samaskaite, student på KTH.

– Jag ville ha en svensk vän och det har jag fått, vi kan tala om allt och inte bara om jobbrelaterade saker, säger hon och tillägger att på köpet har hon genom att besöka sin mentors arbetsplats på Sweco också fått en inblick i hur det kan gå till på en svensk ingenjörsarbetsplats.

Flera av adepterna som deltagit i programmet vittnar om att den personliga kontakten och stödet och engagemanget som man fått av sin mentor har varit värdefull. Under träffarna har de bland annat fått hjälp med att skriva CV:n och personliga brev, fått en inblick i hur man jobbar inom projekt, fått besöka mentorernas arbetsplatser och ta del av mentorernas kontaktnät där en del av kontakterna har resulterat i jobb och praktik.

På träffen fick även mentorerna dela med sig av sina erfarenheter av att ha en adept och de lyfte fram hur roligt det har varit att se hur adepterna har utvecklats under tiden som programmet pågått samtidigt som det har känts bra att kunna hjälpa till.

– Själv kände jag hur jag fick en ökad självkänsla och det har jag även sett hos min adept, säger mentorn Eric Knutson.

Arrangörerna var också nöjda med hur mentorskapsprogrammet förlöpt och Magnus Skagerfält från Sveriges Ingenjörer som ansvarar för projektet från förbundets sida berättar att projektet kommer att fortsätta nästa år.

– Då vill vi utöka det till 40 mentorer och adepter, säger han.

Vill du bli mentor? Kontakta Magnus Skagerfält på Sveriges Ingenjörer så berättar han mer. Magnus.Skagerfalt@sverigesingenjorer.se

Vill du bli adept? Kontakta Anne Markowski, samordnare för svenska för yrkesutbildade och projektansvarig tillsammans med Magnus. Annes mejl: anne.markowski@jarfalla.se

Läs mer om SFINX här.

Anna Eriksson

 

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar