Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenLåga lönekrav från industrifacken

Låga lönekrav från industrifacken

Löneökningskravet stannade på 2,8 procent i år när Facken inom industrin presenterade sin avtalsplattform. Förra året krävde man 3,7 procent. Den låga siffran beror på att alla räknar med en svag tillväxt, men utöver lönekravet vill man bygga ut föräldralönen från fem till sex månader.

Facken inom industrin går nu ut med årets lönekrav. De är ovanligt låga. Man begär 2,8 procents löneförhöjning, vilket kan jämföras med förra årets ingångskrav i förhandlingarna på 3,7 procent.

Orsaken är världskonjunkturen som är på väg nedåt. Även om Sverige har en hygglig konkurrenskraft så är efterfrågan i världen låg. Det gör att både tillväxten och produktiviteten kommer att ligga lågt den närmaste framtiden.

På DN debatt måndag den 12 november skrev förbundsordförandena för Facken inom industrin (Sveriges Ingenjörer; Unionen, GS, IF Metall och Livs) att prognoserna pekar på att konjunkturen vänder ner under 2013 och att parterna har ett ansvar för att löneavtalen inte kommer i konflikt med inflationsmålet på två procent. De skrev också att både för höga och för låga lönekrav kan leda till onödigt hög arbetslöshet.

– Vi måste vara långsiktiga i våra lönekrav, sade Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulf Bengtsson på pressmötet för avtalsplattformen. Vi utgår från tvåprocentsmålet och så vill vi ha lite mer än så i slutändan.

Förhandlingarna innehåller annars färre punkter än vanligt. För arbetsmiljöfrågorna finns redan en arbetsgrupp från både fack och arbetsgivare. Samtidigt har förhandlingarna om kompetensutveckling och omställningsavtal hamnat hos PTK och Svenskt Näringsliv.

Men en fråga som Facken inom industrin tar upp i avtalsplattformen är föräldralönen, det vill säga den ersättning som arbetsgivaren betalar ut ovanpå den statliga föräldrapenningen. Facken vill förlänga föräldralönen från fem till sex månader. Det ses som en viktig jämlikhetsfråga.

Facken vill också öka avsättningen till arbetstidskontona. Arbetstidskonton ingår i kollektivavtalet. Tid sätts av för varje anställd. Den tiden kan sedan tas ut antingen i pengar eller ledighet. Den tjänsteman som sparar all sådan arbetstid kan så småningom gå något tidigare i pension.

Eftersom lågkonjunkturen är på väg in och löneökningarna lär bli små, satsar facken på att skriva ett kort avtal. De utgår från ettårigt avtal, men säger sig kunna diskutera ett längre avtal om det underlättar lösningarna av principiellt viktiga frågor för facken.

Sture Henckel

» Läs mer: Pressmeddelande från Sveriges Ingenjörer

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.