Nu säger till och med ekonomerna att temperaturen i världen stiger för fort. Världsbankens rapport ”Turn down the heat” har undertiteln ”Why a 4 ºC Warmer World Must be Avoided”.
Hittills har målet för klimatansträngningarna varit att undvika att världen värms mer än två grader. Världsbankens nyligen utkomna klimatrapport konstaterar snarare att världen är på väg mot minst 3 graders uppvärmning vid nästa sekelskifte, med cirka 20 procents risk för till och med 4 graders uppvärmning, och än mer akut lär IPCC:s nästa rapport låta. Världsbankens rapport räknar upp ett antal konsekvenser av att jorden värms 4 grader:
1. Havsnivån höjs med en meter till 2100, kanske redan till 2060. På några hundra års sikt är flera meters höjning av havsnivån att vänta. Många av världens stora städer ligger vid kusten och kommer att översvämmas.
2. Värmeböljor som den ryska år 2010, då med 55 000 omkomna ryssar, blir normal sommartemperatur.
3. Havens surhetsgrad ökar med 150 procent, vilket sannolikt leder till att stora korallrev dör.
4. Vattenbrist, i kombination med fortsatt befolkningsökning, orsakar det värsta lidandet i Afrika, Mellanöstern och södra Asien. Samtidigt förstörs jordbruket i andra områden av översvämningar.
5. Skördarna minskar katastrofalt. Erfarenheter från USA visar att temperaturer över 29-30 grader Celsius avsevärt minskar soja- och majsskördar. I värsta scenariot minskar skördarna med uppemot 80 procent.
6. Amazonas omfattande regnskogar riskerar att dö, med svåröverblickbara konsekvenser för en hel kontinent.
Rapporten poängterar att man inte kan se alla effekter av temperaturhöjningen. Särskilt inte de kombinerade effekterna. I den inledande sammanfattningen skriver rapportförfattarna ”Det är inte heller säkert att en anpassning till en 4 grader Celsius varmare värld är möjlig”.
Samtidigt skriver rapporten om hur tillväxten hotas. Det känns möjligen lite ironiskt eftersom den globala tillväxten hittills alltid har varit nära kopplad till utvinningen av fossila bränslen. Samma bränslen är ju som bekant den främsta orsaken till hela klimatförändringen.
Tanken med Världsbankens rapport sägs vara att skrämma förhandlarna i Doha till handling. Men vem inbillar sig numera att detta toppmöte leder någon vart?
En bister möjlighet återstår. Peak Oil. De allt dyrare fossila bränslena kan tvinga oss att elda mindre olja och kol. Men eftersom världssamhället fortfarande är så beroende av fossila bränslen och eftersom det ekonomiska systemet fortfarande kräver ständig tillväxt, riskerar minskad fossileldning i stället att leda till en långvarig global ekonomisk depression.
Framtida ekonomiska system är minst lika svåra att sia om som klimatet. Vad gäller ekonomin finns dock en handfast regel att hålla sig till. Evig tillväxt är under inga omständigheter en möjlighet. Om inte människan själv sätter stopp för det, så slår hon så småningom i taket i något avseende. Och då kanske det är bättre att det sker innan klimatet sticker i väg okontrollerat.