Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenFyra grader

Fyra grader

Nu säger till och med ekonomerna att temperaturen i världen stiger för fort. Världsbankens rapport ”Turn down the heat” har undertiteln ”Why a 4 ºC Warmer World Must be Avoided”.

Hittills har målet för klimatansträngningarna varit att undvika att världen värms mer än två grader. Världsbankens nyligen utkomna klimatrapport konstaterar snarare att världen är på väg mot minst 3 graders uppvärmning vid nästa sekelskifte, med cirka 20 procents risk för till och med 4 graders uppvärmning, och än mer akut lär IPCC:s nästa rapport låta. Världsbankens rapport räknar upp ett antal konsekvenser av att jorden värms 4 grader:

1. Havsnivån höjs med en meter till 2100, kanske redan till 2060. På några hundra års sikt är flera meters höjning av havsnivån att vänta. Många av världens stora städer ligger vid kusten och kommer att översvämmas.

2. Värmeböljor som den ryska år 2010, då med 55 000 omkomna ryssar, blir normal sommartemperatur.

3. Havens surhetsgrad ökar med 150 procent, vilket sannolikt leder till att stora korallrev dör.

4. Vattenbrist, i kombination med fortsatt befolkningsökning, orsakar det värsta lidandet i Afrika, Mellanöstern och södra Asien. Samtidigt förstörs jordbruket i andra områden av översvämningar.

5. Skördarna minskar katastrofalt. Erfarenheter från USA visar att temperaturer över 29-30 grader Celsius avsevärt minskar soja- och majsskördar. I värsta scenariot minskar skördarna med uppemot 80 procent.

6. Amazonas omfattande regnskogar riskerar att dö, med svåröverblickbara konsekvenser för en hel kontinent.

Rapporten poängterar att man inte kan se alla effekter av temperaturhöjningen. Särskilt inte de kombinerade effekterna. I den inledande sammanfattningen skriver rapportförfattarna ”Det är inte heller säkert att en anpassning till en 4 grader Celsius varmare värld är möjlig”.

Samtidigt skriver rapporten om hur tillväxten hotas. Det känns möjligen lite ironiskt eftersom den globala tillväxten hittills alltid har varit nära kopplad till utvinningen av fossila bränslen. Samma bränslen är ju som bekant den främsta orsaken till hela klimatförändringen.

Tanken med Världsbankens rapport sägs vara att skrämma förhandlarna i Doha till handling. Men vem inbillar sig numera att detta toppmöte leder någon vart?

En bister möjlighet återstår. Peak Oil. De allt dyrare fossila bränslena kan tvinga oss att elda mindre olja och kol. Men eftersom världssamhället fortfarande är så beroende av fossila bränslen och eftersom det ekonomiska systemet fortfarande kräver ständig tillväxt, riskerar minskad fossileldning i stället att leda till en långvarig global ekonomisk depression.

Framtida ekonomiska system är minst lika svåra att sia om som klimatet. Vad gäller ekonomin finns dock en handfast regel att hålla sig till. Evig tillväxt är under inga omständigheter en möjlighet. Om inte människan själv sätter stopp för det, så slår hon så småningom i taket i något avseende. Och då kanske det är bättre att det sker innan klimatet sticker i väg okontrollerat.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?