Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenVi löser det i framtiden

Vi löser det i framtiden

Ibland grips jag av leda när jag läser pressmeddelandena om alla nya fantastiska forskningsrön och startups.
Vi kan lösa energiproblemen med solceller (om vi sätter dem i Sahara), maskar kan tillverka bajs som blir drivmedel, alger göra vätgas, kött växa i laboratorier, virtuella skogar få oss att må bra på jobbet, rent vatten kan tas direkt ur luften, mobiltelefonerna i Afrika laddas med sol, gamla kläder blir papper, vi kan ta pulsen på oss själva med smarta textilier och brödrosten kommer snart att berätta att allt är lugnt hemma.

Det är ju jättebra och någonstans i denna flod av nya upptäckter finns säkert en del lösningar på stora samhällsproblem. Men vi bortser från att vi själva är det kanske största problemet. Vi använder för mycktet av jordens resurser och när fler och fler gör som vi så börjar resurserna ta slut. Det gäller jordmetaller, rent vatten, fisk, ja snart sagt allt.
Vi måste tänka om vårt sätt att leva. All förändring är jobbig men det kan också blir bra. Det kan bli så att de som jobbar mest börjar jobba mindre, att de som annars skulle ha gått in i väggen slipper det, att vi har mer fritid men färre prylar.

På tal om prylar bad jag om hjälp före sommaren med era bästa tips för vandringsgrejor. Fantasilöst nog måste jag säga att den sak jag verkligen skulle ha saknat var min nya tunna regnjacka. Utan den skulle det ha blivit en mycket surare trip på många sätt!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.