Gör din röst hörd på jobbet

Genom att organisera sig lokalt får man bättre insyn i företaget man jobbar i och en möjlighet att påverka beslut som rör exempelvis lön och arbetsmiljö. Och tvärtemot vad många tror så behöver ett fackligt engagemang inte alltid betyda en massa extraarbete. Genom att organisera sig lokalt får man bättre insyn i företaget man jobbar i och en möjlighet att påverka beslut som rör exempelvis lön och arbetsmiljö. Och tvärtemot vad många tror så behöver ett fackligt engagemang inte alltid betyda en massa extraarbete.

Jonas Dreyfert är en av lokalföreningsrekryterarna på Sveriges Ingenjörer och hans uppgift är att hjälpa medlemmar att starta lokalföreningar.

Jonas Dreyfert

– Jag åker ut till arbetsplatsen och ger en introduktion till vad det innebär att jobba fackligt. Jag förklarar också vad olika begrepp betyder som exempelvis MBL (medbestämmande lagen) och förtroendemannalagen, som bland annat går ut på att fackligt engagerade ska få ägna sig åt fackliga frågor på betald tid, säger Jonas.

Tanken är att de som engagerar sig fackligt alltid ska kunna vända sig till lokalföreningsrekryterarna ifall de har frågor om hur det går till när man startar en förening.  Vid andra frågor, exempelvis hur man förhandlar, vilka avtal som gäller och så vidare kan man vända sig till förbundets ombudsmän. * De medlemmar som känner att de vill lära sig mer har också möjlighet att gå Sveriges Ingenjörers fackliga grundkurs.

Hur mycket tid man sen lägger ner på att jobba fackligt varierar beroende på vad som händer på arbetsplatsen men en vanlig förutfattad mening är att fackligt arbete äter tid.

– Föreningen väljer ju själv vad man vill rikta in sig på och den tid man kan ge är kanske bättre än ingenting. Man behöver ju inte gå på alla bollar, säger Jonas Dreyfert och tillägger att det kan vara bra att bilda en förening på en arbetsplats innan det uppstår en situation.

– Se även till att företaget har kollektivavtal. Finns inte det försvinner många möjligheter, tipsar han.

Ingenjören Andreas Åkerstedt jobbar på utvecklingsavdelningen på Bosch Termoteknik AB. Företaget tillverkar värmepumpar och på fabriken i Tranås jobbar mellan 300-400 anställda. För ett och ett halvt år sedan kontaktade Andreas Jonas Dreyfert i syfte att bilda en lokalförening.

Andreas Åkerstedt

– Jag kände att jag ville vara med och påverka löneutveckling. Vi är ju högutbildade men bor på en liten ort och man vill ju inte att folk ska lämna företaget på grund av lönen, säger Andreas som aldrig sysslat med fackliga frågor tidigare. Tiden som ordförande tycker han har varit intressant.

– Man har lyssnat på oss och det finns en slags kanal in till företaget. Vi har kontinuerliga möten med ekonomichef och vd:n  där vi har möjlighet att diskutera och ge synpunkter utifrån vårt perspektiv.

Sen är det lärorikt också. Det här med hur man löneförhandlar till exempel, det var nytt för mig, säger Andreas.

Andreas lägger ner ett par timmar i veckan på det fackliga och när han får frågan om vad han skulle vilja tipsa andra om som vill engagera sig så kommer svaret blixtsnabbt.

– Försök att gå grundkursen redan från början, själv hade jag inte tid just då men de två andra i styrelsen har gått den och lärt sig mycket.

Lokalföreningsrekryterare på Sveriges Ingenjörer. Till vänster: Caroline Lindeberg, Roma Uddin och Jonas Dreyfert.

Är du nyfiken och vill veta mer om hur man gör för att starta en lokalförening eller bli kontaktperson? mejla: LFR@sverigesingenjorer.se

* Sveriges Ingenjörers rådgivning (för medlemmar och förtroendevalda). Telefon: 08- 613 80 01. Måndag-torsdag 08.30-16.15, fredag 08.30-15.45. Lunchstängt 11.30–12.30.
E-post: konsultera@sverigesingenjorer.se

Bra att veta!
Det behövs minst tre för att bilda en styrelse: Ordförande, vice ordförande och sekreterare. Kallelser skickar man ut minst två veckor i förväg till alla medlemmar på företaget.

Anna Eriksson

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarna vill riva upp avtalen om arbetstidsförkortning i form av tidbanker som finns sedan många år tillbaka. Skälet är hotet om lagstiftning om kortare arbetstid. Det här bedöms bli avtalsrörelsens stora knäckfråga. Kan den till och med leda till strejk?
Fler artiklar