86 procent av svenskarna har stort eller mycket stort förtroende för forskare vid universitet och högskolor. Det visar en opinionsundersökning gjord av föreningen Vetenskap & Allmänhet.
86 procent av svenskarna har stort eller mycket stort förtroende för forskare vid universitet och högskolor. Det visar en opinionsundersökning gjord av föreningen Vetenskap & Allmänhet.
Föreningen Vetenskap & Allmänhets årliga opinionsundersökning (VA-barometern) om synen på vetenskap visar glädjande siffror om svenskarnas syn på forskare. 86 procent av svenskarna har förtroende för forskare vid universitet och högskolor och 67 procent känner förtroende för forskare vid företag.
– Förtroende har svängt en del under de tio år vi kan överblicka, och attityder för forskning verkar vara ganska lättpåverkade av yttre händelser. Vår mätning i höst föregick inte av några direkta skandaler. Tvärtom har regeringens och oppositionens vilja att satsa på forskning fått stort utrymme i debatten, säger Maria Lindholm, chefsutredare på VA och ansvarig för barometern.
För bara två år sedan såg bilden av forskare betydligt mörkare ut. I 2010 års VA-barometer uppgav endast 63 procent att de hade förtroende för forskare vid universitet och högskolor och 45 procent att de hade förtroende för forskare som är knutna till företag.
Varför var 2010 års siffror lägre?
– Precis innan mätningen så var det mycket uppmärksamhet om ”Climategate” * och FN:s klimatpanel och det är något som bör ha kunnat påverka folks syn på forskare. Det är ganska få som har en grundmurad attityd och en tydlig bild av vad forskning är till skillnad från vad man exempelvis tycker om hälso- och sjukvård, säger Maria Lindholm.
I VA-barometern kan man också läsa att hela 97 procent av de tillfrågade anser att medicinska forskare för forskningsändamål bör få full eller begränsad tillgång till databaser med information om enskilda personers sjukdomsanlag och hälsotillstånd.
Ordningen på synen på olika ämnens vetenskaplighet, där medicin och kemi anses vara mest vetenskaplig och juridik och astrologi minst, håller i sig från förra årets mätning.
Andra resultat från årets undersökning är att 83 procent tror att forskarna kan bromsa spridningen av antibiotika resistenta bakterier och 68 procent tror att forskarna kan bromsa klimatförändringarna. På frågan om forskare kan öka den ekonomiska tillväxten svarade 62 procent ja.
Maria Lindholm som varit med och arbetat fram rapporten tycker att det är spännande att vara i en tid då forskning och forskare tar så stor plats i samhället.
– Det är roligt att folk har så stort förtroende för forskare samtidigt som det inte är bra om förtroendet blir allt för högt, det behövs alltid en sund skepsis mot forskningen, säger hon.
Anna Eriksson
* Climategate kallas den forskarskandal som ägde rum 2009 då klimatforskare ertappades med att ha manipulerat data i syfte vilseleda världen om hur stor människans påverkan på den globala uppvärmningen var.
I årets VA-barometer har man telefonintervjuat 1 003 svenskar i åldrarna 16-74 år och ställt frågor om deras syn på forskning och vilket förtroende de har för forskare. Här kan du läsa 2012 års VA-barometer.