Förhandlingarna om ett nytt pensionsavtal inom kommunal sektor har stött på hinder redan innan de startat. Arbetsgivarna vill teckna en principöverenskommelse som reglerar de viktigaste delarna i avtalet. Fackförbunden vill inte vara bakbundna och säger nej.
Förhandlingarna om ett nytt pensionsavtal inom kommunal sektor har stött på hinder redan innan de startat. Arbetsgivarna vill teckna en principöverenskommelse som reglerar de viktigaste delarna i avtalet. Fackförbunden vill inte vara bakbundna och säger nej.
I slutet av september sa Sveriges Kommuner och landsting och arbetsgivarförbundet Pacta upp pensionsavtalet på kommunal sektor. Uppsägningen berör hela den offentliga sektorn, totalt omkring en miljon anställda. Bland dem finns totalt omkring 50 000 akademiker som är medlemmar i något av de 16 Sacoförbund som ingår i AkademikerAlliansen. Sveriges Ingenjörer har cirka 7500 medlemmar i kommuner, landsting och kommunala företag som berörs av uppsägningen.
– Arbetsgivarnas önskemål om att byta har varit uppe till diskussion flera gånger men AkademikerAlliansen har sagt nej, säger Eva Lindquist, chef på Sveriges Ingenjörers förhandlingsavdelning för den offentliga sektorn.
I samband med uppsägningen av pensionsavtalet la arbetsgivarna fram ett förslag på ett nytt avgiftsbestämt pensionssystem i stället för den kombination av förmånsbestämt och avgiftsbestämt system som gäller i dag.
Förra veckan, redan innan förhandlingarna om ett nytt avtal har kommit igång, har arbetsgivarna, det vill säga SKL och Pacta, presenterat ett förslag till en principöverenskommelse om ett nytt, helt avgiftsbestämt system. SKL och Pacta meddelade i samband med uppsägningen att man inte kommer att förlänga avtalet om inte motparterna skriver under en principöverenskommelse om ett avgiftsbestämt pensionssystem.
– Vi har sagt nej och kommer inte att skriva på en principöverenskommelse som reglerar de viktigaste delarna i ett nytt avtal. Det ger oss ingen handlingsfrihet. Vi vill inte komma till förhandlingsbordet och bara enas om detaljer, säger Eva Lindquist.
Avtalet som arbetsgivarna har sagt upp löper ut vid årsskiftet men den sedanvanliga tillvägagångssätet vid kollektivavtalsförhandlingar på central nivå är att befintliga avtal förlängs och gäller tills parterna enats om ett nytt avtal.
Nu har SKL och Pacta utarbetat ensidiga riktlinjer om en helt avgiftsbestämd pension för alla nyanställda och för dem som byter befattning. Riktlinjerna har skickats till arbetsgivarna med en uppmaning att följa dem från årsskiftet.
– Att arbetsgivaren väljer att säga upp ett centralt kollektivavtal och ersätta det med ensidiga anvisningar har aldrig förekommit tidigare. Eftersom vi inte har varit delaktiga i att ta fram anvisningarna har vi svårt att yttra oss över vilka konsekvenser de får för medlemmarnas pensioner, säger Eva Lindquist.
Sveriges Ingenjörer råder medlemmar som byter till ett jobb inom kommunal sektor eller landstinget, eller byter befattning där efter årsskiftet, att kräva att villkoren för det gamla avtalet KAP-KL skrivs in i det enskilda anställningsavtalet.
– Tjänstepensionen är den viktigaste förmånen vid sidan av lönen. Om arbetsgivaren inte är beredd att tillmötesgå kravet på tjänstepension tycker vi att medlemmarna ska överväga att tacka nej till jobbet, säger Eva Lindquist.
Karin Virgin