Inte bara negativt att livspussla

 

Ny forskning visar att svårigheterna att kombinera jobb och familj inte bara är stressfyllt och jobbigt utan också gör livet rikare.

Ny forskning visar att svårigheterna att kombinera jobb och familj inte bara är stressfyllt och jobbigt utan också gör livet rikare.

– När man i medierna talar om livspusslet målas ofta en eländighetsbild upp, men min forskning visar en mer nyanserad bild av detta fenomen, säger Ida Öun, sociolog från Umeå universitet.

I sin avhandling har hon undersökt mäns och kvinnors subjektiva upplevelser av att kombinera arbetsliv och familjeliv i olika välfärdsstater och det visar sig att upplevelsen av konflikten mellan arbete-familj är högre i de nordiska länderna jämfört med andra välfärdsländer.

 Norden hör till de så kallade tvåförsörjarländerna, där rätten till barnomsorg och en generös föräldraförsäkring gör att både män och kvinnor med barn arbetar utanför hemmet i större utsträckning än i andra västländer.

När möjligheten att kombinera arbete och familj är större blir också kraven i vardagen högre men här visar Idas forskning att småbarnsmödrar i Norden, som är den grupp som i teorin har högst konflikt mellan arbete och familj, oftare också upplever en jämvikt i konflikt och berikning när det gäller livspusslet och mindre enbart konflikt i jämförelse med andra västländer.

Ida Öun

– Välbefinnandet och konflikter kan alltså gå hand i hand och det verkar som att familjepolitiken fungerar som en buffert mot stress, förklarar Ida.

I sin avhandling har hon också undersökt människors rättviseuppfattningar när det gäller arbetsfördelningen av hushållsarbetet och här visar det sig att länken mellan faktisk fördelning och upplevelsen av rättvisa är starkare i länder där jämställdhet politiserats i högre grad.

– Människor är mer intoleranta mot en ojämn fördelning där jämställdhet är en del av den politiska agendan och här visade forskningen intressant nog att effekten av politisering är mycket starkare bland män. De verkar alltså påverkas mer av politiken än vad kvinnorna gör, säger Ida och tillägger.

– Poängen med det här är huvudsakligen att familjepolitiken faktiskt har betydelse. Man föds in i en struktur och påverkas.

Ida Öuns avhandling heter Conflict and Concord in Work and Family: Family policies and individuals’ subjective experience. Den går att ladda ner här.

Bakgrundsmaterialet till avhandlingen är enkätstudier. 11 000 personer deltog i studien till den första artikeln, där forskaren Anne Grönlund också är delförfattare. 19 000 personer deltog i den andra studien som resulterade i artikeln om upplevelser av orättvisa och rättvisa vid hushållsarbetsfördelning.

Anna Eriksson

 


Jobbannonser

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar