Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenInte bara negativt att livspussla

Inte bara negativt att livspussla

Ny forskning visar att svårigheterna att kombinera jobb och familj inte bara är stressfyllt och jobbigt utan också gör livet rikare.

– När man i medierna talar om livspusslet målas ofta en eländighetsbild upp, men min forskning visar en mer nyanserad bild av detta fenomen, säger Ida Öun, sociolog från Umeå universitet.

I sin avhandling har hon undersökt mäns och kvinnors subjektiva upplevelser av att kombinera arbetsliv och familjeliv i olika välfärdsstater och det visar sig att upplevelsen av konflikten mellan arbete-familj är högre i de nordiska länderna jämfört med andra välfärdsländer.

 Norden hör till de så kallade tvåförsörjarländerna, där rätten till barnomsorg och en generös föräldraförsäkring gör att både män och kvinnor med barn arbetar utanför hemmet i större utsträckning än i andra västländer.

När möjligheten att kombinera arbete och familj är större blir också kraven i vardagen högre men här visar Idas forskning att småbarnsmödrar i Norden, som är den grupp som i teorin har högst konflikt mellan arbete och familj, oftare också upplever en jämvikt i konflikt och berikning när det gäller livspusslet och mindre enbart konflikt i jämförelse med andra västländer.

Ida Öun

– Välbefinnandet och konflikter kan alltså gå hand i hand och det verkar som att familjepolitiken fungerar som en buffert mot stress, förklarar Ida.

I sin avhandling har hon också undersökt människors rättviseuppfattningar när det gäller arbetsfördelningen av hushållsarbetet och här visar det sig att länken mellan faktisk fördelning och upplevelsen av rättvisa är starkare i länder där jämställdhet politiserats i högre grad.

– Människor är mer intoleranta mot en ojämn fördelning där jämställdhet är en del av den politiska agendan och här visade forskningen intressant nog att effekten av politisering är mycket starkare bland män. De verkar alltså påverkas mer av politiken än vad kvinnorna gör, säger Ida och tillägger.

– Poängen med det här är huvudsakligen att familjepolitiken faktiskt har betydelse. Man föds in i en struktur och påverkas.

Ida Öuns avhandling heter Conflict and Concord in Work and Family: Family policies and individuals’ subjective experience. Den går att ladda ner här.

Bakgrundsmaterialet till avhandlingen är enkätstudier. 11 000 personer deltog i studien till den första artikeln, där forskaren Anne Grönlund också är delförfattare. 19 000 personer deltog i den andra studien som resulterade i artikeln om upplevelser av orättvisa och rättvisa vid hushållsarbetsfördelning.

Anna Eriksson

 


Jobbannonser

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.