Definiera skyddsombudens uppdrag

Var ett skyddsombud har rätt att ingripa och vad ett arbetsställe är bör definieras bättre för att värna skyddsombudens arbete. Det visar en dom i AD.

Var ett skyddsombud har rätt att ingripa och vad ett arbetsställe är bör definieras bättre för att värna skyddsombudens arbete. Det visar en dom i AD.

I domen gäller det en snickare som arbetade på två olika byggen i Stockholm. Han valdes till skyddsombud på det ena arbetsstället men uppfattade att han var skyddsombud på bägge byggena. Så uppfattade inte arbetsgivaren det och det fanns dessutom redan ett skyddsombud på det andra bygget.

– Det vi måste lära oss av det här fallet är att facket och arbetsgivaren måste vara tydliga med vad som är arbetsstället och vad som är skyddsområdet, säger Magnus Skagerfält, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Sveriges Ingenjörer. Domen visar att det är avgörande att vara tydlig i de här frågorna.

Magnus Skagerfält anser att det borde tillsättas en utredning för att reda ut de centrala begreppen, som arbetsställe och skyddsområde, eftersom dagens arbestmarknad är mycket mer komplex än den var när lagen skrevs. I väntan på det tycker han att parterna på arbetsmarknaden bör se över skrivningarna i kollektivavtalen.

I fallet med snickaren kom han och arbetsgivaren på kant med varandra och han blev flyttad till det andra bygget. Där bar han sin gröna skyddsombudshjälm och arbetsgivaren uppfattade honom som besvärlig. Snickaren avstängdes sedan från jobbet och arbetsgivaren hävdade att det hade blivit så stora problem att han inte kunde arbeta kvar.
I arbetsmiljölagen är det lokala skyddsombudets uppdrag i huvudsak begränsat till ett arbetsställe. Att snickaren var utsedd till skyddsombud på ett bygge betydde enligt AD inte att han automatiskt var skyddsombud på företagets andra byggen.

– Vi rekommenderar dem som utser skyddsombud och anmäler det till arbetsgivaren att vara noga med att ange skyddsområdet på ett tydligt sätt och att det finns en dialog med arbetsgivaren om vad som är arbetsstället, säger Magnus Skagerfält.

Jenny Grensman

1 kommentar

  • Dom i Arbetsdomstolen visar varför vi måste värna skyddsombuden - Sacobloggen

    […] förlust i AD-målet Skyddsombud förlorade i D: ”Domen får stora konsekvenser” Definiera skyddsombudens uppdrag Karin Fristedt | 29 januari, 2013 | Inga kommentarer […]

    30 januari 2013

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarna vill riva upp avtalen om arbetstidsförkortning i form av tidbanker som finns sedan många år tillbaka. Skälet är hotet om lagstiftning om kortare arbetstid. Det här bedöms bli avtalsrörelsens stora knäckfråga. Kan den till och med leda till strejk?
Fler artiklar