Forskningssamverkan måste mätas

Forskningspropositionen saknade skarpa förslag för hur man ska kvalitetsbedöma forskningen. Sveriges Ingenjörer tillsätter därför en egen expertgrupp och speciellt kriterier som rör forskningssamverkan ska tas fram.

Forskningspropositionen saknade skarpa förslag för hur man ska kvalitetsbedöma forskningen. Sveriges Ingenjörer tillsätter därför en egen expertgrupp och speciellt kriterier som rör forskningssamverkan ska tas fram.

Ordförande för gruppen blir Dag Brändström, tidigare vd för Riksbankens Jubileumsfond och bland övriga deltagare finns Margareta Norell Bergendahl, vicerektor KTH, Linus Wiebe, innovationdirektör Lunds Universitet, Helena Malmqvist, forskningsansvarig ABB och Måns Östring, andre vice ordförande i Sveriges Ingenjörer och proprefekt vid Institutionen för Naturvetenskap och Teknik vid Linköpings tekniska högskola.
Frågan om ett nytt kvalitetsgranskningssystem är central i diskussionen om svensk forskning eftersom sådana bedömningar ska ligga till grund för anslagsfördelningen. Sveriges Ingenjörer, med flera, tycker att forskningssamverkan är ett kriterium som borde finnas med. Den nya gruppen kan ses som en kritik mot regeringen
– Ja till en del är det en kritik. Eftersom medelsfördelning ska läggas om och det verkar som det inomvetenskapliga kan få ökad tyngd tog vi detta initiativ, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer med flera parter menar att ”Konkurrenskraft” är en viktigare inriktning än ”Nobelpris” för att stärka svensk forskning och då är samverkan med exempelvis företag mycket viktigt. Universitetens och högskolornas samverkan med det omgivande samhället höjer forskningens kvalitet.
Den nya expertgruppen ska ha ett förslag till metoder för att visa hur faktorn samverkan kan komma in i kvalitetsbedömning färdigt i slutet av 2013.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar