Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtForskningssamverkan måste mätas

Forskningssamverkan måste mätas

Forskningspropositionen saknade skarpa förslag för hur man ska kvalitetsbedöma forskningen. Sveriges Ingenjörer tillsätter därför en egen expertgrupp och speciellt kriterier som rör forskningssamverkan ska tas fram.

Ordförande för gruppen blir Dag Brändström, tidigare vd för Riksbankens Jubileumsfond och bland övriga deltagare finns Margareta Norell Bergendahl, vicerektor KTH, Linus Wiebe, innovationdirektör Lunds Universitet, Helena Malmqvist, forskningsansvarig ABB och Måns Östring, andre vice ordförande i Sveriges Ingenjörer och proprefekt vid Institutionen för Naturvetenskap och Teknik vid Linköpings tekniska högskola.
Frågan om ett nytt kvalitetsgranskningssystem är central i diskussionen om svensk forskning eftersom sådana bedömningar ska ligga till grund för anslagsfördelningen. Sveriges Ingenjörer, med flera, tycker att forskningssamverkan är ett kriterium som borde finnas med. Den nya gruppen kan ses som en kritik mot regeringen
– Ja till en del är det en kritik. Eftersom medelsfördelning ska läggas om och det verkar som det inomvetenskapliga kan få ökad tyngd tog vi detta initiativ, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer med flera parter menar att ”Konkurrenskraft” är en viktigare inriktning än ”Nobelpris” för att stärka svensk forskning och då är samverkan med exempelvis företag mycket viktigt. Universitetens och högskolornas samverkan med det omgivande samhället höjer forskningens kvalitet.
Den nya expertgruppen ska ha ett förslag till metoder för att visa hur faktorn samverkan kan komma in i kvalitetsbedömning färdigt i slutet av 2013.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.