Nu startar förhandlingarna

I dag inleds avtalsförhandlingarna inom industrin. Teknikarbetsgivarna vill ha ett längre avtal, gärna tre år medan fackförbunden är inriktade på ett ettårigt avtal. Någon siffra på löneökningar finns inte i arbetsgivarnas avtalskrav.I dag inleds avtalsförhandlingarna inom industrin. Teknikarbetsgivarna vill ha ett längre avtal, gärna tre år medan fackförbunden är inriktade på ett ettårigt avtal. Någon siffra på löneökningar finns inte i arbetsgivarnas avtalskrav.

Sverige är inne i en ny lågkonjunktur som under hösten har lett till minskad export och uppsägningar. Fackförbunden Unionen, IF Metall och Sveriges Ingenjörer menar att de tar ett ansvar för jobben och har lagt ett historiskt lågt avtalskrav på 2,8 procent. Teknikarbetsgivarna har valt att inte slänga upp någon siffra på förhandlingsbordet.

Teknikföretagen presenterar sitt krav som ett ”treårigt avtal med låga lönenivåer”. De menar att det är nödvändigt att decentralisera löneförhandlingarna mer än i dag. Arbetsgivarna kräver fullständig lokal dispositivitet i löneavtalen.

– Situationen är mycket allvarlig och parterna måste nu ta ansvar för att skapa stabilitet genom avtal som gör det möjligt för företagen att planera på längre sikt, säger Teknikföretagens vd Åke Svensson.

Bertil Nordqvist ordförande för Akademikerföreningen på ABB i Västerås som länge har suttit Sveriges Ingenjörers förhandlingsdelegation önskar sig liksom Åke Svensson stabilitet och ansvar. Men han tycker att Teknikarbetsgivarnas krav på full dispositivitet, det vill säga att det centrala avtalet på alla punkter ska gå att förhandla bort, är motsägelsefullt.

– Det kravet är ju som gjort för att skapa en riktigt stökig avtalsrörelse och lokalt kaos om det införs, säger han.

Sveriges Ingenjörer fokuserar också på att lönerna ska sättas lokalt men från en annan utgångspunkt. För att stärka de lokala parterna vill man att avtalet ska erbjuda möjligheter till lönekonsultation, utan att påkalla central förhandling. Man har också krav på att varje medarbetare ska erbjudas lönesamtal och rätt till förstärkt lönesamtal, med stöd av akademikerföreningen.

– Det är viktigt att var och en känner att arbetsuppgifterna och kompetensen påverkar lönen. Därför ska lönen sättas av den närmsta chefen och inte av någon chef i till exempel Detroit eller Kina, säger Ulf Bengtsson, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

3 kommentarer

  • Faye

    Carl i sitt inlägg nedan satte huvudet på spiken.

    04 februari 2013
  • Carl

    Det kommer inte funka att förhandla helt lokalt eftersom företagets löneutrymme sätts centralt. Det finns i stora koncerner inget lokalt förhandlingsmandat, arbetsgivarens lokala förhandlingspart är bakbundna av centrala direktiv. Om koncernens huvudkontor dessutom inte finns i Sverige så saknas förståelse för hur lönebildningen i Sverige funkar.

    25 januari 2013
  • Robban

    ”Det är viktigt att var och en känner att arbetsuppgifterna och kompetensen påverkar lönen”
    Kanske borde även prestation vägas in i lönen…hmm…?!!

    10 januari 2013

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarna vill riva upp avtalen om arbetstidsförkortning i form av tidbanker som finns sedan många år tillbaka. Skälet är hotet om lagstiftning om kortare arbetstid. Det här bedöms bli avtalsrörelsens stora knäckfråga. Kan den till och med leda till strejk?
Fler artiklar