Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadNu startar förhandlingarna

Nu startar förhandlingarna

I dag inleds avtalsförhandlingarna inom industrin. Teknikarbetsgivarna vill ha ett längre avtal, gärna tre år medan fackförbunden är inriktade på ett ettårigt avtal. Någon siffra på löneökningar finns inte i arbetsgivarnas avtalskrav.

Sverige är inne i en ny lågkonjunktur som under hösten har lett till minskad export och uppsägningar. Fackförbunden Unionen, IF Metall och Sveriges Ingenjörer menar att de tar ett ansvar för jobben och har lagt ett historiskt lågt avtalskrav på 2,8 procent. Teknikarbetsgivarna har valt att inte slänga upp någon siffra på förhandlingsbordet.

Teknikföretagen presenterar sitt krav som ett ”treårigt avtal med låga lönenivåer”. De menar att det är nödvändigt att decentralisera löneförhandlingarna mer än i dag. Arbetsgivarna kräver fullständig lokal dispositivitet i löneavtalen.

– Situationen är mycket allvarlig och parterna måste nu ta ansvar för att skapa stabilitet genom avtal som gör det möjligt för företagen att planera på längre sikt, säger Teknikföretagens vd Åke Svensson.

Bertil Nordqvist ordförande för Akademikerföreningen på ABB i Västerås som länge har suttit Sveriges Ingenjörers förhandlingsdelegation önskar sig liksom Åke Svensson stabilitet och ansvar. Men han tycker att Teknikarbetsgivarnas krav på full dispositivitet, det vill säga att det centrala avtalet på alla punkter ska gå att förhandla bort, är motsägelsefullt.

– Det kravet är ju som gjort för att skapa en riktigt stökig avtalsrörelse och lokalt kaos om det införs, säger han.

Sveriges Ingenjörer fokuserar också på att lönerna ska sättas lokalt men från en annan utgångspunkt. För att stärka de lokala parterna vill man att avtalet ska erbjuda möjligheter till lönekonsultation, utan att påkalla central förhandling. Man har också krav på att varje medarbetare ska erbjudas lönesamtal och rätt till förstärkt lönesamtal, med stöd av akademikerföreningen.

– Det är viktigt att var och en känner att arbetsuppgifterna och kompetensen påverkar lönen. Därför ska lönen sättas av den närmsta chefen och inte av någon chef i till exempel Detroit eller Kina, säger Ulf Bengtsson, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Karin Virgin

3 KOMMENTARER

  1. Det kommer inte funka att förhandla helt lokalt eftersom företagets löneutrymme sätts centralt. Det finns i stora koncerner inget lokalt förhandlingsmandat, arbetsgivarens lokala förhandlingspart är bakbundna av centrala direktiv. Om koncernens huvudkontor dessutom inte finns i Sverige så saknas förståelse för hur lönebildningen i Sverige funkar.

  2. ”Det är viktigt att var och en känner att arbetsuppgifterna och kompetensen påverkar lönen”
    Kanske borde även prestation vägas in i lönen…hmm…?!!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

4
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.