Bara 26 procent av Postens kvinnliga akademikeranställda anser att personalen får tillräcklig med vidareutbildning och endast 36 procent är nöjda med Postens ledning. Det framgår av akademikerföreningen Saco-Postens årliga medlemsenkät.Bara 26 procent av Postens kvinnliga akademikeranställda anser att personalen får tillräcklig med vidareutbildning och endast 36 procent är nöjda med Postens ledning. Det framgår av akademikerföreningen Saco-Postens årliga medlemsenkät.
Eva Aronsson som arbetar och är fackligt aktiv inom Postenkoncernen tycker att resultaten i 2013 års medlemsenkät är oroväckande.
– Ja, det är klart en liten larmklocka. Svaren som vi har fått visar på ett trendbrott, i år är kvinnorna mycket mer missnöjda, säger Eva Aronsson.
I år var det tjugonde gången som Saco-posten skickade ut sin årliga medlemsenkät som går till Posten anställda akademiker. Årets enkät skickades ut till 1 360 personer och besvarades av 413, det är en svarsfrekvens på 30 procent och kan sägas vara representativt för Postens anställda akademiker.
I enkäten har de anställda exempelvis fått svara på om man anser att man har rätt lön i förhållande till hur man utför sina arbetsuppgifter, om man har förtroende för Postens ledning och ifall arbetsgivaren satsar tillräckligt på personalens vidareutbildning.
Kvinnornas svar i årets enkät pekar på att något negativt har hänt. På frågan om de anställda får tillräcklig med kompetensutveckling svarar 26 procent av kvinnorna ja*. Det är den lägsta siffran på tio år. Förra året svarade 42 procent av de kvinnliga anställda ja på den frågan. På frågan ”Är du nöjd med Postens ledning?” svarade 36 procent av kvinnorna och 43 procent av männen ja. På alla tolv frågor som ställs i enkäten är kvinnorna mindre nöjda än männen.
Eva Aronsson kan inte svara på hur många ingenjörer som är berörda av det här eftersom de som svarar på medlemsenkäten är anonyma. Inte heller kan hon se om missnöjet rör några speciella arbetsplatser.
– Vi har alltid samma frågor i enkäten men vi ska diskutera om vi kanske ska göra ett tillägg till nästa år, säger hon och förklarar att hon och de övriga fackligt engagerade nu ska försöka ta reda på vad som ligger bakom siffrorna.
– Det kan vara många olika faktorer, att det är få kvinnor i postens ledning eller kanske att kvinnor har en dålig löneutveckling? Vi vet inte men vi kommer att ordna möten runt om i landet för att ta reda på det, säger Eva Aronsson och tillägger att Postens ledning också är måna om att få reda på orsaken.
* 33 procent av männen svarade ja på frågan ” Anser du att Posten satsar tillräckligt på personalens vidareutveckling/utveckling?”
Anna Eriksson
4 kommentarer
Hej Carl,
Vi har gjort var enkat i drygt 20 ar och arets tendens ar mycket tydlig nar det galler de kvinnliga medarbetarna. Enkaten ar helt anonym och ser via brev till svarsgruppen.
I samband med att enkaten utformades ha vi samarbete med statistiker pa ett av Sveriges ledande universitet. Du ar och fler ar hjartligt valkomna att studera var enkat och dess metoder.
Ta garna kontakt
Bjorn Nystrom
tfn 070-663 85 20
Anna,
Tack för svaret. För att veta om det är en representativ grupp måste man göra en bortfallsanalys. Jag vet inte om det har gjorts i det här fallet. En misstanke jag har är t.ex. att de mest kritiska är de som prioriterat att svara, i så fall är det inte ett representativt urval.
Men att c:a 250 av de 413 svarande SACO-anslutna på Posten INTE är nöjda med ledningen på företaget är naturligtvis i sig anmärkningsvärt, oavsett om det i praktiken innebär 30%, 50% eller 70% av alla SACO-anslutna.
Hur vet ni att de som svarade är representativa för Postens akademiker, när enbart 30% svarade?
Hej Carl,
Jag ställde samma fråga till akademikerföreningen som förklarade att de har talat med en statistiker som svarade att 30 procents svarsfrekvens kan sägas vara representativt för gruppen.
Hoppas det är svar på din fråga.
Hälsningar
Anna Eriksson