Så mycket jobbar ingenjörer – 29 arbetsplatser svarar

Anders Greijer

På Öhlins racing, där Anders Greijer är ordförande för Akademikerföreningen, är arbetstiden 37 timmar och 45 minuter i veckan.

Hur många arbetstimmar och hur mycket semester har ingenjörer? Och vill de jobba mindre? Vi frågade 29 arbetsplatser. En av dem är Öhlins racing där man slutar 14.30 på fredagar. ”Det har blivit en helig ko för oss.”    

40 timmar är fortfarande den vanligaste veckoarbetstiden för ingenjörer. Av de 29 arbetsplatser där förtroendevalda svarat på Ingenjörens enkät är det bara 5 som har kortare arbetstid än 40 timmar.

Inte betalt för fikaraster

Öhlins racing, som utvecklar och tillverkar avancerade fjädringssystem, är en av dem som har kortare arbetsveckor. Där har man ett lokalt avtal på 37 timmar och 45 minuter i veckan.

– Det har varit så här länge, långt före min tid, så jag vet inte hur det infördes, säger Anders Greijer som är ordförande för Akademikerföreningen på företaget.

Överenskommelsen innebär att man använder arbetstidsförkortningen som industriföretag har, och att man dessutom inte får betalt under fikaraster. En vanlig dag, måndag till torsdag, jobbar man 8–17. En timme dras av för rast varje dag: en halvtimmes lunch och en kvarts fika förmiddag och eftermiddag. I stället jobbar de 8–14.30 på fredagar.

– Även om det bara är ett par timmar tidigare på fredagar så är det jätteskönt, säger Anders Greijer.

Inskrivet i kollektivavtalet för banksektorn

En annan arbetsplats som har kortare arbetstid är läkemedelsföretaget Cytiva. Där jobbar man 38,35 timmar i veckan och har dessutom arbetstidsförkortning och lediga klämdagar. När minskningen av arbetstiden gjordes, för över 30 år sedan, gjordes en omflyttning av tid från luncher och fikaraster.

”Arbetstiden tillsammans med klämdagar, arbetstidsförkortning och flextid är något de anställda sätter högt och värdesätter. Många stannar på grund av dessa, trots dåligt löneläge jämfört med andra bolag i området.”

De andra i enkäten som har kortare arbetstid är LKAB, 38 timmar, samt Handelsbanken och Nordea, 38,5 timmar. Inom banksektorn är det här inskrivet i kollektivavtalet (vilket det även är i försäkringsbranschen, där veckoarbetstiden är 38 timmar och 45 minuter).

Ledigt mellan jul och nyår

På olika arbetsplatser finns många olika varianter på ledigheter. På konsultbolaget Tyréns är alla lediga mellan jul och nyår (utan att behöva använda semesterdagar eller annan ledighet) vilket är mycket uppskattat bland de anställda.

Många arbetsplatser i Ingenjörens undersökning har arbetstidsförkortning (ATK), en tidbank som anställda själva bestämmer över (ofta tjänar man in 82 minuter per arbetad vecka till ATK). En del arbetsplatser som svarat har gjort överenskommelser om att byta delar av ATKn mot till exempel lediga klämdagar – där arbetsgivaren ibland bjuder på en del av tiden.  

Några av dem som svarat på enkäten har lediga halvdagar före röd dag, och några har lediga klämdagar.

(se tabell för arbetstid och alla ledigheter längst ner)

Diskuteras – diskuteras inte

Ungefär hälften av de förtroendevalda som svarat på Ingenjörens enkät säger att kortare arbetstid inte är en fråga som medlemmarna tagit upp. Några svarar att kortare arbetsveckor inte känns aktuellt eftersom många jobbar mycket övertid – att man först behöver komma ner till 40 timmar i veckan.

Andra svarar att kortare arbetstid är något som medlemmarna pratar mer om i dag än tidigare, och att man tror att frågan kommer att bli hetare framöver.

Swedavia har man en diskussion med arbetsgivaren, utifrån att vara en attraktiv arbetsgivare: ”Det har ännu inte resulterat i något konkret, men det är förmodligen en fråga för kommande avtalsförhandling”, svarar Saco-föreningen där.

På konsultföretaget Combitech kommer frågor om 6-timmars arbetsdag eller 4-dagarsveckor ofta upp på årsmöten och andra medlemsträffar.

”Vissa entusiaster jobbar kanske mer”

På Öhlins racing har Anders Greijer inte uppfattningen att det är svårt att hinna med jobbet på grund av att de har kortare arbetsvecka. Han tror att alla anpassat arbetet efter den tid de har.

– Vi har förtroendetid för tjänstemän så alla har koll på sin egen tid, men jag har ingen känsla av att många sitter och jobbar sent. Vissa entusiaster kanske, men jag tror att de flesta kompenserar för det.

På Öhlins har man ingen egen tidbank (ATK) som industrin i övrigt. Men det går att ha flexibilitet ändå, säger Anders Greijer.

– Behöver jag sluta klockan 14 en måndag så kan jag göra det och jobba längre en annan dag. Men vi har ju inte att man kan ta ut hela eller halva dagar eller så.

De han pratat med inför intervjun är väldigt nöjda med att sluta tidigt på fredagar. Det kan till och med finnas en oro när det diskuteras andra förändringar, att företaget ska vilja ”peta på fredagarna”.

– Och det vill man inte. Fredagarna har blivit en helig ko för oss.

Hellre fler semesterdagar

I Ingenjörens enkät svarar fem förtroendevalda att medlemmarna efterfrågar fler semesterdagar snarare än kortare arbetstid.

WSP har medlemmar tagit upp frågan om att få fler lediga dagar i stället för högre lön vid lönerevisionerna.

På vissa arbetsplatser finns ett intresse av att växla semestertillägget till semesterdagar. Särskilt för de med yngre barn.

Det vanligaste på arbetsplatserna i enkäten är att ha 25 semesterdagar, med 5 dagar extra för dem som har förtroendearbetstid eller har avtalat bort övertidsersättningen. Inom bank är motsvarande antal semesterdagar 27 respektive 30.

Men till exempel i offentlig sektor (kommun, region, myndigheter och affärsverk) har man längre semester, liksom på LKAB och Astra Zeneca.   

Här är tabellen med veckoarbetstid, semester och annan ledighet:

Fråga: Arbetar ni kortare tid eller har någon annan lösning på ditt jobb? Skriv en kommentar eller mejla till Ingenjören här.

2 kommentarer

  • Filip

    AFRY: 28 dagar/år plus ledigt 23 december av någon anledning. Ingen arbetstidsförkortning, inga klämdagar eller halvdagar. Ingen möjlighet att få extra dagar genom att exempelvis avstå löneökning eller övertidsersättning. Generös flexbank som går att ta ut som hela dagar.

    19 juni 2024
  • Emmy

    Drömmen vore kortare arbetstid! Min arbetsgivare ligger med som en av de ”snåla” i listan med 40 h/v och 25/30 semesterdagar. Kanske ska fundera på att kolla in nån av de mer ”generösa”, alt visa detta och fråga hur de motiverar önskan om att locka fler att börja med att vara ”snåla”….

    19 juni 2024

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Vår roll är att vara jobbiga när det behövs”

”Vår roll är att vara jobbiga när det behövs”

Fackföreningar på arbetsplatser, vad gör de egentligen? Kan de stoppa förslag som arbetsgivaren vill genomföra? Och hur kan de hjälpa medlemmarna? Ingenjören har träffat Akademikerföreningen på Cytiva i Uppsala.   
Fler artiklar