Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadSverige är ett bra företagarland

Sverige är ett bra företagarland

Krångliga regler och byråkrati anses hindra företag från att utvecklas. Samtidigt visar en stor internationell undersökning att svenska företag tillhör dem som klagar minst över byråkrati och regelverk i hela världen.

Vissa saker är så vedertagna att de blir sanna i kraft av att upprepas många gånger utan att någon egentligen fastställer vad man pratar om. Företagens situation tillhör dem. Att regelbördan är väldigt besvärlig hörs ofta i det offentliga samtalet. Men det är en sanning med modifikation.

– Svenska företag är definitivt inte i strykklass vad gäller lagar och regleringar inom EU, säger forskaren Pontus Braunerhjelm, professor och vd för entreprenörskapsforum och en av författarna till ett kapitel i boken Europaperspektiv 2013 om vad som hindrar företagen i EU från att växa och bli mer konkurrenskraftiga.
– Men om man ser på hur det är i hela EU så är regelbördan större än för de nordamerikanske företagarna.

– Undersökningarna om hur företagare upplever sin situation är självskattningar och de är alltid litet besvärliga, säger han sedan.

I sin forskning har Pontus Braunerhjelm identifierat regelbördan och kunskapsuppbygganden som två saker som spelar stor roll när företag vill växa. Med kunskapsuppbyggnaden menas allt från bra utbildningssystem till möjligheterna till kompetensutveckling och vidareutbildning. Inom EU skulle vi kunna bli bättre både vad gäller regelverket och kunskapsuppbyggnaden. Resultaten från forskningen och olika undersökningar är dock inte entydiga.

För bara någon
vecka sedan kom en stor undersökning från revisions- och konsultfirman Grant Thornton. Grant Thornton har frågat 12 000 företagare i 44 länder hur de skattar olika faktorer. Svenska företagare med 50-500 anställda tyckte att brist på efterfrågan och brist på utbildad arbetskraft var de största hindren för verksamheten. Bara nio procent av företagen svarade att byråkrati och regelverk var ett hinder. Svenska företag rankade byråkrati och regelverk lägst i av alla de tillfrågade länderna.

Lisbeth Larsson på Grant Thornton är inte förvånad.
– Det är en myt att det är så krångligt att ha företag i Sverige, säger hon. Vi har ett stort internationellt nätverk att jämföra med och våra resultat visar helt andra saker.
Svaret på frågan om Sveriges företagsvänlighet ligger möjligen i storleken på företaget. I Tillväxtverkets studie Tillväxtmöjligheter och tillväxthinder för svenska små och medelstora företag (2011) tycker de mindre företagen att regelbördan är ett problem.

Jan Persson, analytiker på Tillväxtverket:
– Vi drar slutsatsen att när du har kommit upp i runt 50 anställda då har du möjlighet att anställa folk som kan hantera reglerna och då är det inte längre ett lika stort problem.

Som mest har 23 procent av de tillfrågade i Tillväxtverkets undersökning angivit att regelverk och byråkrati är ett problem.
Jenny Grensman

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.