Chefer tjänar 30 procent mer

Chefer med en akademisk bakgrund tjänar i genomsnitt 30 procent mer än akademiker som inte är chefer. Det visar Sacos nya rapport Chefens lön.

Chefer med en akademisk bakgrund tjänar i genomsnitt 30 procent mer än akademiker som inte är chefer. Det visar Sacos nya rapport Chefens lön.
I rapporten har nationalekonomerna Håkan Regnér och Lena Granqvist använt data över akademiker från Sacoförbundens löneenkäter år 2011. Enkäten innehåller 150 000 Sacomedlemmar av vilka 30 000 är chefer.
I rapporten har man gjort en beräkning av den så kallande chefslönepremien vilket är ett relativt mått och beräknas som den genomsnittliga löneskillnaden mellan akademiker som är chefer och akademiker som inte är chefer. I undersökningen har författarna valt att inte räkna projektledare och experter som chefer.

Foto: Allan Seppa/SNS.

Resultatet av beräkningen visar att chefslönepremien är 30 procent i kommunal sektor, 32 procent i statlig sektor och 28 procent i privat sektor.
– Här måste man komma ihåg att vi har använt oss av ett grovt mått och bara utgått ifrån om personen i fråga är chef eller inte. Chefslönepremien är ett genomsnitt för hela urvalet och vi har exempelvis inte haft med någon information om man är mellanchef eller har budgetansvar, säger Håkan Regnér som ändå tycker att summan av chefslönepremien kan tolkas som arbetsgivarens värdering av chefskapet.
Om man utifrån chefslönepremien ser till Sveriges Ingenjörers lönestatistik från 2012 så ligger medellönen för en civilingenjör i privat sektor på 48 000 kronor vilket skulle innebära att en chef i genomsnitt tjänar 62 400 kronor. En civilingenjör i offentlig sektor tjänar 41 000 kronor och skulle som chef alltså ha en medellön på 53 300 kronor.
För en högskoleingenjör där medellönen för privat sektor är 38 000 kronor skulle chefen tjäna 49 400 kronor.
För högskoleingenjörer i offentlig sektor, där medellönen ligger på 34 000 tjänar chefen då runt 44 200 kronor.

I rapporten har man också undersökt om chefslönepremien skiljer sig åt mellan män och kvinnor och det gör den. Kvinnors chefslönepremie är i genomsnitt 28 procent medan männens är 31 procent. Siffrorna skiljer sig i olika sektorer. Störst skillnad är det i kommunal sektor med 28 procent för kvinnor och 34 procent för män. I privat sektor är chefslönepremien för kvinnor 25 procent för kvinnor och 30 procent för män. I statlig sektor är skillnaderna mindre, premien för kvinnor ligger på 33 procent medan männens premie ligger på 31 procent.

I rapporten är författarna noga med att påpeka att chefslönepremien utgör ett genomsnitt för en stor grupp chefer med varierande erfarenheter och arbetsuppgifter samt att den inte säger något om hur chefer på olika nivåer belönas eller vilket lönepåslag en akademiker kan vänta sig i sitt första chefsuppdrag.

Foto: Allan Seppa/SNS.

– Till nästa rapport om chefers löner hoppas vi ha fått in mer data för då kan vi utgå från mer detaljerad information där vi delar in cheferna efter hur mycket personal-, budget- och verksamhetsansvar de har, säger nationalekonomen Lena Granqvist.

* Rapporten Chefens lön ingår i Sacos satsning på chefer och förutom fler detaljerade rapporter kan medlemmarna till hösten se fram emot ett förbättrat lönesök för cheferna.

Läs rapporten Chefens lön här.


Anna Eriksson

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörer trivs bäst på tredje jobbet

Ingenjörer trivs bäst på tredje jobbet

Unga ingenjörer trivs bra när de kommer ut i arbetslivet. Men allra bäst är det på tredje jobbet. Det visar resultaten från Ingenjörsbarometern.
Fler artiklar