Fortfarande för få kvinnor på toppen

På seminariet Så får vi fler kvinnor i näringslivets topp uppmanas kvinnor att byta jobb oftare. En av seminariets talare Gunnar Wetterberg tycker också att det är hög tid att näringslivet börjar se kvinnor som en ekonomisk resurs.På seminariet Så får vi fler kvinnor i näringslivets topp uppmanas kvinnor att byta jobb oftare. En av seminariets talare Gunnar Wetterberg tycker också att det är hög tid att näringslivet börjar se kvinnor som en ekonomisk resurs.

Seminariet arrangerades av organisationen AllBright som har funnits sedan 2011 och arbetar för att öka andelen kvinnliga chefer inom näringslivet. En av de inbjudna talarna var Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på Saco, och han berättade under onsdagseftermiddagen om vad han tror är anledningen till att så få kvinnor når toppositionerna.

Gunnar Wetterberg.

– Näringslivet begriper inte alltid sitt bästa! Om man ser på det här ur ett ekonomiskt perspektiv går samhället miste om produktivitetsutveckling och min fråga är vem har råd att avstå från kvinnokraft? säger Gunnar Wetterberg.
Han tycker att man på den svenska arbetsmarknaden har kommit ganska långt när det gäller alla jämna ut löneskillnaderna mellan män och kvinnor på lägre befattningar men att det är väldigt få som har sett att de mest flagranta löneskillnaderna är på de högre nivåerna.
– När det gäller kvinnor på högre positioner är det mellan 25-30 procents skillnad, säger han och hans konkreta tips är att fler kvinnor borde söka sig till prestigeutbildningarna.
Han tipsar också tjejerna att snabbt byta jobb om de märker att de inte kan växa inom företaget.
– Jusek gjorde en undersökning som visade på att män generellt är kaxigare och begär högre ingångslön än kvinnorna och det här gör att det blir svårt för kvinnorna att komma ikapp. Därför ska man som tjej se till att när man har väl har skaffat erfarenhet på ett jobb så byter man. Vid den förhandlingen på det andra jobbet kan man vara betydligt mer kaxig.
Gunnar Wetterberg efterlyser också att man inom näringslivet tänker om och inte stirrar sig blinda på att alla måste jobba 100 procent jämt.
– Ibland räcker det att man jobbar 80 procent och då är man ännu mer effektiv när man väl är på jobbet. De arbetsgivare som är kloka skapar förutsättningar för dem som jobbar mindre. Det kommer att löna sig också för företagen.
Det var flera av de inbjudna paneldebattdeltagarna på seminariet som höll med Gunnar Wetterberg om att företagen måste börja tänka mer flexibelt när det handlar om hur mycket tid man ska lägga ner på sitt jobb.
Michaela Blomquist som i sin roll som headhunter genom åren har träffat många företag som vill anställa chefer menar att man som arbetstagare också kan tänka på att man inte behöver göra allt samtidigt.

– Man kan faktiskt låta karriären vila ett tag.
Jessica Petrini som är HR direktör på Sweco bäst tips till kvinnorna är att skaffa en jämställd partner som tar sitt ansvar för barn och hem.
– Ett jämställt arbetsliv måste börja med ett jämställt föräldraskap, säger hon.
En annan av paneldeltagarna var Henrik Dider, HR direktör på Scandic Hotells. Scandic Hotells har vid rekrytering av medarbetare försökt att anställa hälften kvinnor och hälften män och Henrik Dider menar att det ibland kan räcka med att företagen ändra små grejer i vardagen för att underlätta kombinationen jobb och karriär för sina anställda.
– Vi har exempelvis lagt alla möten till onsdagar och torsdagar och så har vi flextid. Tidigare jobbade vi mellan 9-17 men nu får man flexa den första och sista timmen på dagen. Så nu slipper folk komma till jobbet med skämsmössan på för att de blev sena för att de lämnade barn på dagis, säger han.
Anna Eriksson

Onsdagens seminarium anordnade AllBright tillsammans med Saco.
Om AllBright
Varje år ger organisationen också ut den så kallade ”AllBrightrapporten” som är en kartläggning över kvinnorepresenationen i svenska börsbolags ledningar. I rapporten rankas de börsnoterade bolagen efter vem som är bäst respektive sämst på att befordra kvinnor. Läs mer om vad AllBright gör här.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar