Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSå undviker du stress på jobbet

Så undviker du stress på jobbet

Lär dig känna igen dina stressymptom och våga tala om för chefen vad som stressar dig, tipsar stressforskaren och psykologen Aram Seddigh vid ett seminarium som handlar om stress i arbetslivet.

Aram Seddigh är doktorand på Stressforskningsinstitutet och hans forskning berör sambanden mellan olika kontorstyper och hälsa, trivsel och produktivitet hos medarbetare. Han talar om en modell som inom forskningen kallas ”Demand and Controll Model” (krav och kontroll modellen) som central när man diskuterar stress i arbetslivet.

Aram Seddigh. Foto: Stressforskningsinstitutet.

– Kontroll är en aspekt kopplat till hälsa. Telefonförsäljare som har höga krav på sig, på så sätt att de måste ringa ett visst antal samtal under en viss tid, samtidigt som de har låg kontroll över sin arbetssituation, har större risk för att drabbas av stressrelaterade problem, säger Aram Seddigh som menar att det är lättare att undvika stress om man lär sig att känna sina egna stressymptom.

Vårt sätt att reagera på stress är både fysiskt och psykiskt. En del får problem med magen, andra med sömnen. Andra tecken på stress är att man blir sämre på att hålla koncentrationen, inlärning försvåras, man blir nedstämd, lättirriterad och minnet försämras.

– Vi vet att det också finns genetiska skillnader och kvinnor är mer sårbara mot stress än män, sen beror det också på vilken personlighet man har. En så kallad typ A-människa som alltid har bråttom och vill prova nya projekt löper också större risk att bli stressad. Sen talar man också om faktorer som dold fientlighet, de som exempelvis blir stressade av att kollegan alltid kommer försent till mötet men som aldrig säger något om det, samlar också på sig stress och riskerar att få hjärt-kärlsjukdomar.

Förutom att lära känna sina egna stressignaler kan man för att undvika stress försöka planera sin arbetsdag så långt det går.

– Försök skapa förutsägbarhet. Skriv exempelvis en lista på vad du måste göra, upptäcker du efterhand att du aldrig hinner med det du ska var inte rädd för att tala med chefen så att ni tillsammans kan se till att justera kraven. Var inte rädd för att uttrycka dina behov, det är bra för arbetsgivaren att veta hur det är ställt innan det går för långt. Och se till att avskärma dig när det behövs, stäng av telefonen och mejlen för en stund, säger Aram Seddigh.
Som chef har man flera verktyg i sin hand för att minska stressnivån på arbetsplatsen. När det gäller chefens sätt att agera bör han eller hon vara tydlig med sina förväntningar samt lyhörd för medarbetarnas behov. Har medarbetarna de resurser som behövs för att göra ett bra jobb?

Även miljöfaktorer är något som kan chefen vara med och påverka. Det vill säga, kontorets utformning (ljud, ljus och layout). Har kontoret de funktioner som behövs? finns det ett tyst rum som medarbetare kan gå in i ifall de behöver jobba ostört, är ljudnivån på kontoret acceptabel? etcetera.

– Stressreaktioner är naturligt och en del av vår reaktionsrepertoar, säger Aram Seddigh som menar att det är när stressen blir ihållande som det leder till ohälsa och utmattning.

Organisatoriska faktorer som leder till stress
* Otydlighet, vi vet inte vad som förväntas av oss
* Motstridiga krav
* Ständiga förändringar (exempelvis omorganisationer, hög personalomsättningar)

Arbetsplatsens stressymptom
* Mer missnöje generellt
* Sänkt engagemang och ökad olust
* Ökade konflikter
* Ökad personalomsättning
* Sjukfrånvaron kan öka

Anna Eriksson

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.