Nu drar mentorprogrammet igång

Den 26 mars startade mentorprogrammet för nyanlända ingenjörer. Under cirka sju månader kommer 20 adepteter och deras mentorer att utbyta erfarenheter och gå igenom alltifrån hur man skriver ett schyst CV till hur man bygger nätverk.Den 26 mars startade mentorprogrammet för nyanlända ingenjörer. Under cirka sju månader kommer 20 adepteter och deras mentorer att utbyta erfarenheter och gå igenom alltifrån hur man skriver ett schyst CV till hur man bygger nätverk.

Det är andra året som mentorprogrammet hålls och precis som förut arrangeras det av Sveriges Ingenjörer och Sfinx. Sfinx är ett projekt inom Stockholmsområdet där nyanlända ingenjörer får gå intensivkurser i svenska.
För att få vara med i programmet måste ingenjörerna ha läst svenska upp till d-nivå i SFI, svenska för invandrare, vilket motsvarar svensk grundnivå. Mentorerna är medlemmar i Sveriges Ingenjörer och är ingenjörer med lång arbetslivserfarenhet och en vilja att dela med sig av sina erfarenheter.

Magnus Skagerfält på Sveriges Ingenjörer

– Det är minst lika viktigt för mentorerna att vara med i ett mentorprogram som för adepterna. Mentorerna får exempelvis lära känna en nyanländ ingenjör i samma bransch som de själva och genom att hjälpa adepten i dennes jobbsökande får mentorn praktiska kunskaper om ingenjörernas arbetsmarknad och det här är erfarenheter som mentorn själv kan ha nytta av i sin karriär, säger Magnus Skagerfält som är projektledare för mentorprogrammet på Sveriges Ingenjörer.

Under de sju månaderna som programmet fortlöper kommer mentorerna och adepterna att träffas 9 gånger. 3 av träffarna är gemensamma. De andra gångerna ses adepten och mentorn på tu man hand, gärna en gång på mentors arbetsplats så adepten kan knyta kontakter och få se hur det funkar på en svensk arbetsplats.
Programmets huvudsakliga syfte är att de nyanlända ingenjörerna får en inblick i den svenska arbetsmarknaden och en förståelse för hur det fungerar i Sverige.

Förra årets upplaga av mentorprogrammet blev väldigt uppskattat och den 26 augusti sätter andra upplagan av programmet igång.

Nöjda. Mentorn Eric Knutson med adepten Balazs Szabo var med i förra årets program.

– Vi har inte tillräckligt med mentorer till den omgången ännu så är man nyfiken på vad det innebär att vara mentor så är det bara att kontakta mig så berättar jag mer, säger Magnus Skagerfält.

I maj ska han iväg till Malmö och Göteborg för att träffa presumtiva samarbetspartners.

– Det vore jätteroligt om det blir så att vi framöver kan erbjuda mentorprogram där också, säger han.

 

Läs mer om mentorprogrammet i följande artiklar:
Utländska ingenjörer får stöd i mentorprogram
Mentor förklarar hur Sverige funkar

Funderar du på att bli mentor? Kontakta Magnus Skagerfält här: Magnus.Skagerfalt@sverigesingenjorer.se
Anna Eriksson

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar