Vinnaren av Wimanska priset odlar grödor i luften istället för i jorden

Erik Karlsson framför sin odlingslåda med automatiserad näringstillförsel, temperatur- och luftstyrning. Foto: Patrik Leonardsson

Väder och klimat kan förstöra odlingar, men Erik Karlsson har en lösning på problemet. Hans låda där rötterna omges av näringsrik vattendimma ger snabbare resultat än traditionell odling.

Erik Karlsson, elektroingenjör från Högskolan i Halmstad, valde i sitt examensarbete att utveckla en prototyp av en odlingslåda med automatiserad näringstillförsel, temperatur- och luftstyrning. Tekniken kallas aeroponisk odling och går ut på att näringsrik vattendimma omger växternas rötter istället för jord. Erik Karlsson är årets vinnare av Wimanska priset för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen.

– Jag tog fram prototypen för testa tekniken, i verkligheten skulle lådorna vara mindre och staplade på höjden i stora lagerlokaler, säger han.

Wimanska priset

Wimanska priset är Sveriges Ingenjörers årliga pris för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen. Priset delades ut första gången år 2000 och är uppkallat efter Ernst August Wiman, en av Svenska Teknologföreningens stiftare och dess förste ordförande. Prissumman är för på 50 000 kronor.

Att han valde examensarbetet inom aeroponisk odling var en slump. Under ett besök på skolans inkubator tillsammans med en vän kom de på idén att undersöka tekniken.

– Den tekniska utvecklingen inom odlingsbranschen har stått still relativt länge, säger han.

Den tekniska biten var en stor utmaning, med många variabler i processen var det svårt att hitta de optimala nivåerna. Genom flera testperioder med ett fåtal förändrade variabler varje gång navigerade sig Erik Karlsson mot allt bättre resultat.

– Tajmingen i vattensystemet var svår, hur ofta det skulle spraya och vilken temperatur som luften runt grönsakerna skulle ha. Fokus låg hela tiden på att få grödorna att växa så mycket som möjligt, säger han.

Prototypen utvecklades vidare

Resultatet visade att grödorna växer snabbare med aeroponisk än traditionell odling. Efter examensarbetet fick Erik Karlsson finansiering av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova för att undersöka affärspotentialen i tekniken. Han vidareutvecklade prototypen och tog fram en LED-lampa för att hitta optimal ljusstyrka och värme.

En marknadsundersökning gjordes också för att ta reda på hur efterfrågan ser ut. Tekniken skulle kunna användas av svenska odlare för att odla närproducerat även under vintermånaderna, men svår prispress från utlandet har gjort intresset svalt.

– Det pratas mycket om nya odlingssätt i branschen. Men i försörjningskedjan är det fortfarande så billigt för återförsäljarna att importera grönsaker från utlandet under vinterhalvåret att det inte finns något incitament för svenska odlare att använda tekniken just nu, säger han.

Erik Karlsson påpekar att LED-lamporna drar mycket ström och det att krävs fortsatt utveckling av tekniken. Han har inte fortsatt inom odlingsbranschen efter examensarbetet.

– Jag började nyligen på ett nytt jobb där jag arbetar med utvecklingen av 5G, säger Erik Karlsson.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar