Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningVinnaren av Wimanska priset odlar grödor i luften istället för i jorden

Vinnaren av Wimanska priset odlar grödor i luften istället för i jorden

Väder och klimat kan förstöra odlingar, men Erik Karlsson har en lösning på problemet. Hans låda där rötterna omges av näringsrik vattendimma ger snabbare resultat än traditionell odling.

Erik Karlsson, elektroingenjör från Högskolan i Halmstad, valde i sitt examensarbete att utveckla en prototyp av en odlingslåda med automatiserad näringstillförsel, temperatur- och luftstyrning. Tekniken kallas aeroponisk odling och går ut på att näringsrik vattendimma omger växternas rötter istället för jord. Erik Karlsson är årets vinnare av Wimanska priset för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen.

– Jag tog fram prototypen för testa tekniken, i verkligheten skulle lådorna vara mindre och staplade på höjden i stora lagerlokaler, säger han.

Wimanska priset

Wimanska priset är Sveriges Ingenjörers årliga pris för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen. Priset delades ut första gången år 2000 och är uppkallat efter Ernst August Wiman, en av Svenska Teknologföreningens stiftare och dess förste ordförande. Prissumman är för på 50 000 kronor.

Att han valde examensarbetet inom aeroponisk odling var en slump. Under ett besök på skolans inkubator tillsammans med en vän kom de på idén att undersöka tekniken.

– Den tekniska utvecklingen inom odlingsbranschen har stått still relativt länge, säger han.

Den tekniska biten var en stor utmaning, med många variabler i processen var det svårt att hitta de optimala nivåerna. Genom flera testperioder med ett fåtal förändrade variabler varje gång navigerade sig Erik Karlsson mot allt bättre resultat.

– Tajmingen i vattensystemet var svår, hur ofta det skulle spraya och vilken temperatur som luften runt grönsakerna skulle ha. Fokus låg hela tiden på att få grödorna att växa så mycket som möjligt, säger han.

Prototypen utvecklades vidare

Resultatet visade att grödorna växer snabbare med aeroponisk än traditionell odling. Efter examensarbetet fick Erik Karlsson finansiering av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova för att undersöka affärspotentialen i tekniken. Han vidareutvecklade prototypen och tog fram en LED-lampa för att hitta optimal ljusstyrka och värme.

En marknadsundersökning gjordes också för att ta reda på hur efterfrågan ser ut. Tekniken skulle kunna användas av svenska odlare för att odla närproducerat även under vintermånaderna, men svår prispress från utlandet har gjort intresset svalt.

– Det pratas mycket om nya odlingssätt i branschen. Men i försörjningskedjan är det fortfarande så billigt för återförsäljarna att importera grönsaker från utlandet under vinterhalvåret att det inte finns något incitament för svenska odlare att använda tekniken just nu, säger han.

Erik Karlsson påpekar att LED-lamporna drar mycket ström och det att krävs fortsatt utveckling av tekniken. Han har inte fortsatt inom odlingsbranschen efter examensarbetet.

– Jag började nyligen på ett nytt jobb där jag arbetar med utvecklingen av 5G, säger Erik Karlsson.

Caroline Le Ridou

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.