Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenVärldsklass, nej tack!

Världsklass, nej tack!

Det är Kristi Himmelsfärdsdag och jag är på väg mot ett Stockholm i världsklass. Nu undrar ni var jag är. Sitter jag i en rymdraket, i en ultramodern elbil eller på en ny färja som drivs direkt med kirskål? Nej det är 71:an mot Slussen. När jag är framme är litet oklart eftersom vägarbeten gör att det blir rätt mycket köer men köerna beror på att – ja, ni gissade rätt – vi är på väg mot ett Stockholm i världsklass!

Genom att renovera Danvikstullsbron kommer vi nämligen närmare världsklassen. ”Danvikstullsbron repareras … på väg mot ett Stockholm i världsklass” står det på stora tavlor längs vägen. Då kanske litet köer inte är något att gnöla om och om bron inte repareras blir det definitivt inga framsteg utan bara tvärstopp. Men jag kommer att tänka på Liftarens Guide till galaxen där svaret på frågan om meningen med livet befanns vara 42. För vad är världsklass? Över hälften av jordens drygt sju miljarder invånare bor i dag i städer, drygt en miljard av dem i slummen som växer runt världens stora städer.

Om man ser till hur världens städer mår och menar att världsklass är något slags genomsnitt så föredrar jag andra mål. Kanske den stad i världen som har bäst kollektivtrafik, den med renast luft och vatten, den där alla kan få en bostad som behöver det.
Det kan väl inte vara så att den som har skrivit på tavlorna vid vägen menar att köerna som uppstår för oss närmare trafikläget i Beijing eller México City? Och att det skulle vara eftersträvansvärt?
Världsklass låter bara bra om vi glömmer att världen ser ut på väldigt många olika sätt och att vi bor i en väldigt rik och jämförelsevis bekymmerslös del av den.

Anställningsförhållanden i världsklass. Vem vill ha det? Ska vi börja låsa in folk i fabriker där de brinner upp när olyckan är framme? Driva dem så hårt att de tar livet av sig? Sänka lönerna så att folk måste ha flera jobb för att överleva? Löner i världsklass är heller inget att eftersträva.
Nej, jag tycker att vi ska sträva efter att vara bäst. Bäst utbildningar, bäst miljö, bäst anställningsförhållanden. Och så mätbara mål för det. Reparera gärna bron men strunta i det där med världsklass!


PS. Jag hade tänkt skriva om plast egentligen men det får vänta. Under tiden kan ni ta och titta på filmen The Graduate med Dustin Hoffman. Så slipper jag förklara så mycket när jag väl kommer till plasten. DS

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
Att ha kurser och kurslitteratur på engelska har till stor del setts som något naturligt och oproblematiskt i Sverige. Men nu visar en ny studie från KTH och Chalmers att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.