I tre dagar, i några vita tält på Kungsträdgården, har barn byggt fantasifull teknik. I ett tält byggde åttaåringar robotar. I ett annat tält skissade femteklassare på framtidens städer. Det blev hus under vattnet och förnybar elproduktion. Teknikdagarna i Kungsträdgården slog nytt besökarrekord.
I tre dagar, i några vita tält på Kungsträdgården, har barn byggt fantasifull teknik. I ett tält byggde åttaåringar robotar. I ett annat tält skissade femteklassare på framtidens städer. Det blev hus under vattnet och förnybar elproduktion. Teknikdagarna i Kungsträdgården slog nytt besökarrekord.
Tisdag till torsdag fylldes tre stora vita tält runt statyn av Karl XIII i Kungsträdgården av ivriga barn. I tältet för teknikkollo köade många av barnen, de flesta i 7-9-årsåldern, för att få hjälp med limningen av sina olika plastdetaljer. På huvudet hade de kepsar med texten ”Blivande ingenjör”.
– De flesta bygger robotar eller häftiga datorer, sade Mikaela Illanes, en av teknologerna från KTH som hjälpte till som volontär.
I ett annat tält satt femteklassare och skissar på olika fascinerande samhällen. På underlag av A3-papper limmade de hus, ritade vägar och annan infrastruktur – även om barnen själva inte använde just det ordet. Natalie och Nabika från Smedby skola i Upplands Väsby skapade en by, sade de, med en sjö och ett zoo i mitten. El fick byn från en vindkraftsanläggning som de ritat in i utkanten av byn. De tänkte sig också flygande bilar i framtiden, som styrs eller drivs av magneter. Deras lärare, Petra Palmqvist, hade förberett dem. De hade haft lektioner med tema miljötänkande.
Tesad Alam som läser sista året på Stadsbyggnad på KTH hjälpte några andra femteklassare från Husbygårds skola att resonera kring framtidens städer. Han tyckte sig se att barnen hade med sig ett miljötänkande.
– De tycker att det finns för mycket bilar i dag och att de släpper ut för mycket avgaser. De är mest inne på eldrivet i sina funderingar, sade han.
Men fantasin begränsade sig inte till energiproduktionen. Några pojkar placerade en stad under havsytan. Det kan behövas för att få plats med alla hus, tyckte de. De tänkte sig bilar som också blir ubåtar när de ska ner till staden på havsbottnen.
I ett tält som fungerade som reception satt Lotta Ljungqvist och Anna Kellner från Sveriges Ingenjörers kansli. De tyckte att teknikdagarna i år blev en framgång, bättre än någonsin. Kungsträdgården har varit både grönare och mysigare än Sergels Torgs-plattan där det var förra året. Det har gjort att människor har stannat kvar längre, vilket illustreras av mängder med barn som har suttit och ätit sin medhavda lunch eller hoppat upp på de statylejon som omger kungastatyn.
– Vi får plats med fler barn, också dem som kommit upp lite högre i åldrarna, sade Lotta Ljungqvist. Även 15-åringar. I år har vi haft cirka 2 500 besökare, jämfört med förra året då vi fick cirka 1 700. Till Mattecentrums räknestuga i tisdags kom runt 400 gymnasieelever som fick hjälp med sina matteläxor.
På ett bord utanför receptionstältet stod en av de mindre barnens uppfinningar. Den bevisade att de på ett ingenjörsmässigt sätt lyckats förena fantasi och krass verklighet. Det var en tidsmaskin med inbyggd betalningslösning. Inte nog med att den lät kunden beställa resmål, det vill säga tidsepok, med en knapptryckning. Den tog kreditkort också.
Sture Henckel
1 kommentar
Ja, så kan man lock barn och ungdomar till en bransch med vikande löneutveckling och där det är allt svårare att hitta jobb. Arbetsgivare måste sluta ljuga om ingenjörsbristen. Vi som jobbar som ingenjörer måste ta bladet från munnen och säga sanningen. Jag har jobbat som ingenjör i 15år och har sett hur överskottet på ingenjörer gör så att löner och arvoden sjunker. Varje år går 1000 högskoleutbildade ingenjörer i pension men det kommer ut 5000 nya på arbetsmarknaden. Detta talar för sig själv.