Som chef är du ansvarig att se till att dina medarbetare inte stressar sönder sig på jobbet, vilket ibland kan vara lättare sagt än gjort. Stressforskaren Aleksander Perski tipsar chefer om vad de bör tänka på. Del 4 i serien om stress.
Som chef är du ansvarig att se till att dina medarbetare inte stressar sönder sig på jobbet, vilket ibland kan vara lättare sagt än gjort. Stressforskaren Aleksander Perski tipsar chefer om vad de bör tänka på. Del 4 i serien om stress.
Enligt Aleksander Perski är det framför allt fyra saker som en chef bör tänka på för att skapa en harmonisk arbetsplats: Att vara tydlig i sin kommunikation, att ge feedback och visa uppskattning, att se medarbetarna samt att försöka undvika omorganisationer.
– Som chef ska man också undvika att heroisera övertidsarbete och inte kräva mejlsvar på kvällar och helger. Man bör också betona vikten av att sätta av tid för sömn och annan återhämtning, säger Aleksander Perski och tillägger att chefer också borde få en utbildning i viken av att ha balans i arbete och återhämtning.
Det är också bra att man är uppmärksam på ifall ens medarbetare verkar förändras.
– Man kan ofta se på en människa ifall han eller hon är stressad, de kanske är uppvarvade eller klagar på att de har svårt att sova, säger Aleksander Perski.
Men det är inte alltid lätt för en utomstående att få den stressade personen att inse att han eller hon måste varva ned. De som är mitt i stresspiralen kan ha svårt att själva inse att de kan behöva hjälp ur den.
I sådana situationer föreslår Aleksander att man som chef kan försöka att mäta stressnivån i gruppen, exempelvis via ett formulär. Formuläret kan få den stressade att inse hur han eller hon mår samtidigt som chefen får en uppfattning hur stressnivån ligger generellt sätt. Chefen bör också prata med den anställda och få denne att förstå att han eller hon har både rätt och är skyldig att säga ifrån när arbetsbelastningen blir för hög.
* För er mellanchefer som känner att ni vill lära er mer om stress och ledarskap genomför Linköpings universitet i september en forskningsstudie i stresshantering och ledarskap för chefer via internet. Studien är baserad på så kallad kognitiv beteendeterapi och tidigare forskning har visat att det är en effektiv behandlingsmetod vid arbetsplatsrelaterade stressproblem. För er som vill veta mer och eventuellt delta i studien kan gå in och läsa mer här.
Anna Eriksson
Tidigare artiklar i stresserien:
Högt tempo inom akademin
Tröttheten blir vår nya folksjukdom
Dålig självkänsla kan leda till stress