Förhandla om det du vill ha

Vår är lika med löneförhandlingstid. Även om reda pengar är i fokus går det att förhandla om precis vad som helst. Men förbered dig.Vår är lika med löneförhandlingstid. Även om reda pengar är i fokus går det att förhandla om precis vad som helst. Men förbered dig.

Inom staten fick man för ett par år sedan ett avtal som innebär att man kan växla sin lönehöjning till fler semesterdagar eller högre pensionsinbetalningar.
Även på avtalsområden där det inte finns den möjligheten nedskrivet i avtalet går det att förhandla om annan ersättning pengar.
– Det är absolut vanligast när du förhandlar en ny tjänst, säger Jens Könberg, ombudsman inom IT- och telekom på Sveriges Ingenjörer. Och min erfarenhet är att det är mest i mindre bolag som det förekommer och då som ett rekryteringsargument, det vill säga kommer du till oss får du årskort på SJ eller något liknande.
Christer Sjödin, ombudsman inom Svensk teknik-och design säger att det man ska tänka på är att lön är något man bygger vidare på. Förmåner, eller engångsbelopp, kommer inte att höja din lönenivå eller pensionsinbetalningarna.
– Jag brukar tänka att man kan förhandla om olika förmåner om lönevägen är väldigt låst. Extra semesterdagar, städhjälp, tidningar hem, bilförmån – man kan förhandla om allt.
– Prata med kollegorna, ta reda på vad som brukar förekomma på din arbetsplats. Och var taktisk. Att gå till en löneförhandling och trycka hårt på att du vill tillbringa mindre tid på jobbet kanske inte gör att de tycker att du är värd att satsa på. Din argumentation måste bygga på att du gör ett bra jobb och är värd nåt extra. Sveriges Ingenjörers lönestatistik är också bra att kolla före förhandlingen.
– Den vanligaste saken man förhandlar om är övertid. Ska man avtala bort den tycker jag att man ska ha jobbat ett tag så att man vet vad det är man förhandlar bort.
Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarna vill riva upp avtalen om arbetstidsförkortning i form av tidbanker som finns sedan många år tillbaka. Skälet är hotet om lagstiftning om kortare arbetstid. Det här bedöms bli avtalsrörelsens stora knäckfråga. Kan den till och med leda till strejk?
Fler artiklar