Anställda känner sig övervakade

Allt fler företag skaffar utrustning för att övervaka de anställda. Särskilda program gör det möjligt att läsa innehållet i personalens datorer. Förra våren införde ABB ett system i de anställdas mobiler som möjliggör övervakning. Enligt företaget är syftet att öka säkerheten och förbättra supporten, men flera av de anställda är oroliga.

Allt fler företag skaffar utrustning för att övervaka de anställda. Särskilda program gör det möjligt att läsa innehållet i personalens datorer. Förra våren införde ABB ett system i de anställdas mobiler som möjliggör övervakning. Enligt företaget är syftet att öka säkerheten och förbättra supporten, men flera av de anställda är oroliga.

ABB anlitade förra året Företaget Fancyfon på Irland för att installera systemet Famoc, FancyFon Mobility Center, i de anställdas telefoner. På det irländska företagets hemsida kan man läsa att systemet ger administratören total kontroll över hela telekominfrastrukturen.

Under senare år har flera svenska företag skaffat system för att kunna se vad personalen gör på sina jobbdatorer och mobiler. Encase är ett av de mer kända programmen som kan användas för att läsa information i de anställdas datorer, knäcka krypteringar och söka igenom mobiler. Programmet Encase användes när Göran Lindberg, chef för Uppsalapolisen, avslöjades i en våldtäkts- och kopplerihärva.

Andra företag har övervakat sina anställda med kameror. Sita och Hemköp var båda i blåsväder för några år sedan efter att ha övervakat sin personal via övervakningskameror.

I ABB har de anställda fått ett sms med ett erbjudande som de kan acceptera eller tacka nej till programmet Famoc. De flesta tackar ja när arbetsgivaren frågar. Men Bertil Nordqvist, ordförande för Akademikerföreningen och Sveriges Ingenjörer på ABB, är bekymrad.

– Man vet inte hur ABB faktiskt använder möjligheterna i systemet, säger han. Några anställda säger att de numera bara använder telefonen på arbetstid, att de har skaffat en privat telefon som de använder hemma.

Han hänvisar till ett fall på företaget Imtech nyligen, där arbetsgivaren, utan att meddela de anställda, lade in en möjlighet att positionera sina servicemontörer med ett sådant system i sina surfplattor.

Håkan Kärnsund som är telefoniansvarig på ABB, säger sig ha märkt en viss oro över det nya systemet. Han försöker informera om systemet, att det inte handlar om att övervaka enskilda individer.

– Vi kontrollerar inte någons sms eller epost. Det här handlar om att ge bra support. Visst, vi vill stoppa virus och sådant. Och det är klart, it-säkerhetsåtgärder kan påverka vissa personers arbete. Men positionering, till exempel, finns inte i systemet. Det skulle i så fall kräva en särskild applikation, säger han.

Men en av de anställda som Ingenjören pratat med är orolig över att de it-ansvariga får möjlighet att fjärrstyra alla koncernens mobiltelefoner.

– De som har kontrollen har möjlighet att se precis vem jag ringer. De kommer åt samtalslistor och allt möjligt, eller kan låsa telefonen – om den stjäls. Men då kan de ju också stänga av även när jag pratar.

Ingen av de anställda som ingenjören talar med tror att företaget planerar att spionera på de anställda. Oron är mer allmän, att sådana system som kan användas så småningom också används, på något sätt.

Sture Henckel

6 kommentarer

  • Joakim

    Vi blir mer och mer övervakade och registrerade av både arbetsgivare och samhälle. Det är en rent bedrövlig utveckling. Det verkar inte finnas någon ände alls. Snart är ingenting privat längre, men utvecklingen sker enligt de små stegens tyranni så vi vänjer oss och accepterar förändringarna allteftersom. Varje litet steg tas med goda föresatser och goda argument, men sammantaget kommer vi närmre och närmre det orwellska 1984 för varje dag.
    Jag lämnade för några år sedan en arbetsplats då det började pratas om att drogtesta alla anställda. Jag protesterade som en av väldigt få, men det var lönlöst. De högsta cheferna och flera fackliga företrädare hade bestämt sig för att det här var en jättebra idé. Jag fick till och med en utskällning inför publik av huvudskyddsombudet som menade på att jag genom att motsätta mig drogtest implicit tyckte att det var en bra idé att köra truck drogpåverkad. Liknande implikationer gjordes av företagsledningen i häpnadsväckande förlöjligande och förljugna ordalag. Personlig integritet fanns faktiskt inte ens på agendan i diskussionerna annat än något man nämnde och viftade bort i samma mening.
    Jag tog då beslutet att lämna företaget. Hade inte ledningen mer tilltro till och respekt för mig än så, hade jag inte där att göra. Samma resonemang hade jag nog fört om de bestämt sig för att elektroniskt övervaka vilka samtal jag ringer eller var jag befinner mig.
    När man väl tagit steget att införa sådana övervakningar, har man öppnat Pandoras ask. Man skall alltid ställa sig frågan ”vad blir nästa steg?”. Har man väl samlat in urinprov för drogtester inför nyanställning, är det ju en smal sak att till exempel samtidigt kolla eventuell graviditet så man inte råkar anställa någon som skulle riskera bli en ”belastning”. Har man väl installerat övervakningsmjukvara i datorerna, är det ju lätt att utöka den till att kontrollera mer och mer. Användarna kommer inte ens att märka något.

    17 juni 2013
  • Stefan

    Enligt gammal kinesisk filosofi så kommer människor alltid att kringgå alla försök att övervaka. Jag tror att dagens hysteriska övervakning av personal är direkt kontraproduktivt. Folk kommer att lära sig att fuska med systemen på olika sätt och det innebär att man kommer efterhand att lära sig allt mer sofistikerade fusk.
    Det är mycket effektivare att ha en god personalpolitik.

    16 juni 2013
  • Afram

    Detta är högst oroande, även om man inte använder funktionaliteten som man säger för dåliga ändamål är trenden ytterst negativ. Det blir bara större och större förtroendeklyftor mellan anställda och arbetsgivare, detta borde inte vara den utvecklingen vi ska sträva efter vare sig här i Sverige eller någon annanstans.

    Jag funderar ofta på hur långt det måste gå innan massorna har fått nog, har vi det för bra (som i Sverige) är möjligheter för myndigheter och företag större att rampa in små förändringar åt fel håll. När rinner det över bägaren, frågan är inte om utan när.

    16 juni 2013
  • Slasher

    Vägen till helvetet är kantad av goda föresatser.
    Själv lägger jag ner mycket energi på mitt jobb och förväntar mig motsvarande förtroende av företaget. Tyvärr är det symptomatiskt för hela samhället att vanligt folk ska övervakas. Se bara på senaste skandalen från USA. Jag känner mig bara mer och mer frustrerad över alla övergrepp man hör om och önskar ibland att man bara kunde flytta ut i skogen långt bort från alla myndigheter.

    13 juni 2013
  • Tufa

    Det är mycket vanligt, att om en funktion finns, då används den också. Fjärrmätning av arbetseffektivitet eller andel privatsurfande på arbetstid.

    Kolla vidare hos Per Ström http://www.atomerochbitar.se/ han har ett nyhetsbrev med uppdateringar i integritetsfrågan.

    http://www.tufavideo.net
    Tufa

    13 juni 2013
  • Arbete och fritid

    Det betyder att det kanske är dags att skilja mer på fritid och arbete?

    Använd din personliga mobiltelefon för privata ärenden, lämna jobbmobilen och jobblapptopen på jobbet om du inte har anledning att arbeta hemifrån.

    Visst är det en trevligt förmån att arbetsgivaren betalar för mina tekniska leksaker, men jag har råd att skaffa dem själv och då få kontroll över dem på ett annat sätt.

    13 juni 2013

Lämna en kommentar

Senaste nytt