Kinas utveckling, framtidens forskare, regionutveckling och innovation. Sveriges Ingenjörer har ett digert program med sig till Almedalen när årets ”politikervecka” går av stapeln i början av juli.
Kinas utveckling, framtidens forskare, regionutveckling och innovation. Sveriges Ingenjörer har ett digert program med sig till Almedalen när årets ”politikervecka” går av stapeln i början av juli.
– Vi har resonerat som så att det krångliga i Almedalen är att få hit folk, säger projektledare Lotta Ljunqvist. är de väl här är det bara att köra. Så i år har vi fyra egna seminarier och medverkar i några andra.
Förbundet egna arrangemang startar den 2 juli med seminariet Högskola eller näringsliv – framtidens forskare söker arbetsplats. Hur attraktiv är högskolan som arbetsplats och hur lockar vi de bästa forskarna, inte bara de som står ut med tuffa arbetsförhållanden? Under seminariet presenteras bland annat en enkät Sverige Ingenjörer gjort med sina högskoleanställda medlemmar för att göra sig en bild av deras arbetsvillkor. I panelen sitter bland andra rektorerna för Mälardalens högskola och för Lunds Universitet.
Den 3 juli är det dags för Spårbarhet på internet – hur utmanar etiken tekniken där teknikens möjligheter och individens rätt till integritet synas.
Den 4 juli är rubriken Smarta regioner – vilka satsningar krävs för utveckling? Sveriges Ingenjörer presenterar en rapport över hur forskning och utveckling ser ut runt om i Sverige och diskuterar hur man kan skapa bra förutsättningar för utveckling och konkurrenskraft även utanför storstadsområdena.
Senare på torsdagen drar förbundet en lans för innovation och innovationspolitik och pekar på möjligheter och hinder i det svenska innovationssystemet.
Förutom de egna seminarierna medverkar Sveriges Ingenjörer också vid seminarier om Kinas utveckling, tillgången på ingenjörer i framtiden och en industristrategi för konkurrenskraft och attraktivitet.
– Vi vill visa på bredden, säger Lotta Ljunqvist. Alla de här frågorna är aktuella samhällspolitiska frågor där ingenjörerna är en nyckelgrupp. Almedalen är ett bra tillfälle att lyfta viktiga frågor på och knyta kontakter med andra som arbetar åt samma håll.
Jenny Grensman