Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadIngenjörerna på plats i Almedalen

Ingenjörerna på plats i Almedalen

Kinas utveckling, framtidens forskare, regionutveckling och innovation. Sveriges Ingenjörer har ett digert program med sig till Almedalen när årets ”politikervecka” går av stapeln i början av juli.

– Vi har resonerat som så att det krångliga i Almedalen är att få hit folk, säger projektledare Lotta Ljunqvist. är de väl här är det bara att köra. Så i år har vi fyra egna seminarier och medverkar i några andra.

Förbundet egna arrangemang startar den 2 juli med seminariet Högskola eller näringsliv – framtidens forskare söker arbetsplats. Hur attraktiv är högskolan som arbetsplats och hur lockar vi de bästa forskarna, inte bara de som står ut med tuffa arbetsförhållanden? Under seminariet presenteras bland annat en enkät Sverige Ingenjörer gjort med sina högskoleanställda medlemmar för att göra sig en bild av deras arbetsvillkor. I panelen sitter bland andra rektorerna för Mälardalens högskola och för Lunds Universitet.

Den 3 juli är det dags för Spårbarhet på internet – hur utmanar etiken tekniken där teknikens möjligheter och individens rätt till integritet synas.

Den 4 juli är rubriken Smarta regioner – vilka satsningar krävs för utveckling? Sveriges Ingenjörer presenterar en rapport över hur forskning och utveckling ser ut runt om i Sverige och diskuterar hur man kan skapa bra förutsättningar för utveckling och konkurrenskraft även utanför storstadsområdena.

Senare på torsdagen drar förbundet en lans för innovation och innovationspolitik och pekar på möjligheter och hinder i det svenska innovationssystemet.

Förutom de egna seminarierna medverkar Sveriges Ingenjörer också vid seminarier om Kinas utveckling, tillgången på ingenjörer i framtiden och en industristrategi för konkurrenskraft och attraktivitet.

– Vi vill visa på bredden, säger Lotta Ljunqvist. Alla de här frågorna är aktuella samhällspolitiska frågor där ingenjörerna är en nyckelgrupp. Almedalen är ett bra tillfälle att lyfta viktiga frågor på och knyta kontakter med andra som arbetar åt samma håll.

Jenny Grensman 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.