Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadIngenjörerna på plats i Almedalen

Ingenjörerna på plats i Almedalen

Kinas utveckling, framtidens forskare, regionutveckling och innovation. Sveriges Ingenjörer har ett digert program med sig till Almedalen när årets ”politikervecka” går av stapeln i början av juli.

– Vi har resonerat som så att det krångliga i Almedalen är att få hit folk, säger projektledare Lotta Ljunqvist. är de väl här är det bara att köra. Så i år har vi fyra egna seminarier och medverkar i några andra.

Förbundet egna arrangemang startar den 2 juli med seminariet Högskola eller näringsliv – framtidens forskare söker arbetsplats. Hur attraktiv är högskolan som arbetsplats och hur lockar vi de bästa forskarna, inte bara de som står ut med tuffa arbetsförhållanden? Under seminariet presenteras bland annat en enkät Sverige Ingenjörer gjort med sina högskoleanställda medlemmar för att göra sig en bild av deras arbetsvillkor. I panelen sitter bland andra rektorerna för Mälardalens högskola och för Lunds Universitet.

Den 3 juli är det dags för Spårbarhet på internet – hur utmanar etiken tekniken där teknikens möjligheter och individens rätt till integritet synas.

Den 4 juli är rubriken Smarta regioner – vilka satsningar krävs för utveckling? Sveriges Ingenjörer presenterar en rapport över hur forskning och utveckling ser ut runt om i Sverige och diskuterar hur man kan skapa bra förutsättningar för utveckling och konkurrenskraft även utanför storstadsområdena.

Senare på torsdagen drar förbundet en lans för innovation och innovationspolitik och pekar på möjligheter och hinder i det svenska innovationssystemet.

Förutom de egna seminarierna medverkar Sveriges Ingenjörer också vid seminarier om Kinas utveckling, tillgången på ingenjörer i framtiden och en industristrategi för konkurrenskraft och attraktivitet.

– Vi vill visa på bredden, säger Lotta Ljunqvist. Alla de här frågorna är aktuella samhällspolitiska frågor där ingenjörerna är en nyckelgrupp. Almedalen är ett bra tillfälle att lyfta viktiga frågor på och knyta kontakter med andra som arbetar åt samma håll.

Jenny Grensman 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.