I en ny prognos spår Försäkringskassan att kostnaderna för sjukskrivningar kommer att öka med en miljard kronor i år och med 2,8 miljarder 2014.
I en ny prognos spår Försäkringskassan att kostnaderna för sjukskrivningar kommer att öka med en miljard kronor i år och med 2,8 miljarder 2014.
Bakom ökningen finns stressrelaterad ohälsa och psykisk ohälsa som kräver längre sjukskrivning som bipolär sjukdom och återinsjuknande i depressioner.
– Vi har sett den här tendensen under en rad år och nu tror vi att den här utvecklingen kommer att fortsätta 2013 och säkert en bra bit in på 2014, säger Jan Larsson, prognosansvarig på Försäkringskassan.
Med anledning av de ökande korta sjukskrivningarna har regeringen nu gett Försäkringskassan i uppdrag att analysera den ökade korta sjukfrånvaron. Försäkringskassan ska också utreda varför Sverige har så stora långsiktiga variationer i den totala sjukfrånvaron jämfört med andra länder.
Ingenjören har i flera artiklar uppmärksammat tjänstemännens hektiska arbetssituation och årets Stressbarometer*, en undersökning från TCO som tar tempen på tjänstemännens arbetsliv och tendenser i arbetssituationen med koppling till arbetsrelaterad stress, visar att 57 procent av de tillfrågade tjänstemännen har svårt att koppla bort tankarna på jobbet vid ledighet.
Nästan hälften uppger också att det finns en obalans mellan arbetsinsats och belöning och att de har en sådan hög arbetsbelastning att de minst en dag i veckan måste dra in på luncher eller arbeta över. Det framkommer även att 29 procent av tjänstemännen upplever att de måste vara tillgängliga för arbetet vid egen sjukdom och 31 procent vid vård av sjuka barn.
I Stressbarometern tas även frågan om gränslösheten i dagens arbetsliv upp som en stor källa till stress. Det gränslösa arbetet innebär att arbetstagaren i dag i allt högre grad själv kan avgöra när, var, hur och med vilka han eller hon ska arbeta. Den ökade otydligheten i kraven som ställs– när är ett arbete tillräckligt färdigt eller tillräckligt bra? – gör att individen arbetar betydligt mer än han eller hon skulle gjort med tydligare krav.
Stressforskaren Göran Kecklund, som tidigare intervjuats på ingenjoren.se menar att flexibiliteten i ett gränslöst arbete också kan vara positivt för hälsan på så sätt att man själv har större möjlighet att påverka när man är ledig, när man börjar och slutar på dagen och när man kan ta en rast.
Baksidan av myntet är att det kan vara svårt att stänga av tankarna på jobbet när man går hem för dagen och att det också är en av de vanligaste orsakerna till att människor i dag känner sig stressade i arbetslivet, menar Kecklund.
* I Stressbarometern 2013 deltog 3 067 tjänstemän.
Anna Eriksson