LTH-mobbare slipper disciplinnämnd

I början av sommaren uppmärksammades att en grupp studenter på Lunds tekniska högskola, LTH, trakasserade andra studenter. När det nådde medierna hade studenterna redan gått på sommaruppehåll. Ingenjören frågade LTH:s prorektor Annika Mårtensson om hur hon ser på det inträffade.

I början av sommaren uppmärksammades att en grupp studenter på Lunds tekniska högskola, LTH, trakasserade andra studenter. När det nådde medierna hade studenterna redan gått på sommaruppehåll. Ingenjören frågade LTH:s prorektor Annika Mårtensson om hur hon ser på det inträffade.

Vad bestod trakasserierna av?
– Det var en grupp studenter som under en tid utsatte andra studenter för tillmälen och glåpord. ’Vi ska se till att du inte kan vara med på den eller den aktiviteten’. Det var ett ganska brett spektrum av trakasserier, riktat mot flera andra studenter. Vissa av dem som utsattes för detta skakade det av sig, medan andra upplevde det som hot.

Vad gjorde ni när ni fick reda på det här?
– Vi fick kännedom om det via studenter som kontaktade våra kuratorer och kontaktpersoner för likabehandling. Vi pratade med studenterna enskilt och i grupp för att reda ut vad som hade hänt, både med förövarna och med dem som kände sig drabbade. Det är så vi gör. Det första är att prata med alla inblandade. Sådana här ärenden kan gå till disciplinnämnden. Men då måste man ha en omfattande dokumentation samt ha personer som ställer upp och vittnar. Det blir ganska omfattande. Vi försöker lösa det utan disciplinnämnd, men det beror förstås på hur allvarlig händelsen är. I alla sådana här fall involveras även TLTH, det vill säga studentkåren vid LTH, som också är engagerade i denna typ av frågor.

Vad sade de studenter som hade trakasserat andra när ni pratade med dem?
– Det de sade var att de fick en insikt om att man kan uppleva uttalandena som hot. Någon av dem sade att han inte hade förstått allvaret.

Vad händer nu i höst?
– Nu ska vi ta kontakt med förövarna och de utsatta studenterna igen. Framför allt är det studievägledare och kuratorer som tar tag i detta nu. Vi har också pratat med studenternas lärare.

Kommer ärendet att gå vidare till disciplinnämnden?
– Nej, det går inte till disciplinnämnden just nu. Händer det ytterligare saker, så kanske det gör det, men inte i nuläget.

Vad kan man säga att ni har lärt er av det inträffade?
– Att man måste jobba kontinuerligt med sådana här frågor. Vi för en diskussion om hur vi får in värdegrundsrelaterade frågor i utbildningen på ett bra sätt. Nu satsar vi ganska mycket på de nya studenterna under introduktionen. Tidigare har vi kanske släppt det lite väl mycket efter introduktionen. Värdegrundsfrågor om etik och moral är viktigt för ingenjörer. Men om det ska finnas med i utbildningen måste det komma där man ser kopplingen till det man håller på att lära sig.

Sture Henckel

Läs mer:
» På LTH finns cirka 8 000 studenter och 1500 anställda. LTH har nu tagit fram ett sammanfattande dokument om hur man hanterar kränkningar på högskolan. Informationsbladet ska också komma på engelska. Guide om diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling för studenter på LTH.

2 kommentarer

  • Kalle

    @Stefan Gustavson

    Två fulla studenter står och skriker på varandra. Den ene skriker.

    ”Kan du bara inte gå och dö så jag slipper dig”.

    Den andre uppfattar det som ett mordhot. Jo man kan ju i det närmaste undra hur seriöst man ska ta personer som har sådana historier och på fullaste allvar förväntar sig att andra ska klassa det som ett mordhot.

    Beträffande resten, var god och kom tillbaka när du har något förutom tidningarans förvrängda bild att komma med.

    Så innan du ser ett behov på att anra ska ta upp frågorna tydligare, så borde du skaffa dig tydligare kunskaper som annasrs mest bara visar på din oinsatthet i ämnet. Kanske rent av på inkompetens att du inte förstår att tidningarna inte direkt beskriver något som liknar en verklighet.

    19 september 2013
  • Stefan Gustavson

    Oavsett om det kan räknas som hot eller inte så är det ynkligt att sådant här förekommer bland studenter på ett universitet.

    Jag vet inte vilken grupp det här var frågan om, eller vilken grupp de angrep, men oavsett om det är fundamentalistiska kvinnohatare, människor som känner ett tvång att trycka ner folk med annan sexuell läggning än dem själva, vanliga patetiska rasister eller ågot annat så kan jag bara känna djupt förakt inför ett sådant beteende, och det är bra att LTH ser behovet att ta upp frågorna tydligare.

    16 september 2013

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Svensk lag om ”rätten att logga ut"  dröjer

Svensk lag om ”rätten att logga ut" dröjer

Lagstiftning om anställdas rätt att stänga av telefon och jobbmejl utanför arbetstid ligger nu på EU-kommissionens bord. Men Sveriges Ingenjörers chefsjurist Heléne Robson är inte övertygad om att det kommer lösa problem med övertid och stress.
Fler artiklar