Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenVem gör industrin mer jämställd?

Vem gör industrin mer jämställd?

2012 gick Industrins jämställdhetspris till Indexator AB i Vindeln som lyckades fördubbla antalet kvinnliga anställda genom sitt arbete för att bli en mer attraktiv arbetsgivare. Nu är det dags att nominera till årets pris.

Industrins jämställdhetspris delades ut för första gången 2012. Priset är ett sätt att sprida information om bra arbetssätt och goda exempel, som i sin tur kan inspirera företagen i utvecklingen av jämställdhetsarbetet. 2012 gick det till ett norrländskt verkstadsföretag, Indexator i Vindeln, fem mil från Umeå. Gunnar Bålfors, vd för Indexator Rotator Systems AB, tycker att det var roligt att bli uppmärksammad.

– Det var ju ett väldigt fint kvitto på arbetet vi hade gjort och helt klart en inspiration till att fortsätta jobba för att vara en attraktiv arbetsgivare.

Indexator Rotator Systems AB tillverkar rotatorer till bland annat skogsmaskiner. Systerföretaget Indexator Rototilt Systems AB är ledande tillverkare av tiltrotatorer för grävmaskiner. Tillsammans har företagen 225 anställda och kunder över hela världen. Exportandelen uppgår totalt till cirka 65 procent.
”Vi skall vara bäst i världen på det vi gör – då måste de bästa välja att jobba hos oss” är företagets målsättning.
– Vi är beroende av kvalificerad arbetskraft. Vi insåg för ett antal år sedan att vi måste bli bättre på att dra till oss alla sorters kompetenta anställda och då började vi arbeta på flera plan, bland annat med jämställdhet. säger Gunnar Bålfors.
En effekt av företagets arbete med attityder, rekrytering, värdegrund med mera är att antalet kvinnliga sökande till jobben numer ligger på femtio procent istället för på tio och att antalet anställda kvinnor har ökat från elva procent till tjugotvå.

Nomineringen till Industrins jämställdhetspris 2013 är öppen fram till den 30 september. Skriv ner vilket företag det gäller och vilket arbetet som har genomförts för jämställdhet och skicka till anna.nordin@livs.se

Jenny Grensman

 

Läs mer om priset

 

3 KOMMENTARER

  1. Sarah:

    Fast om vi ska vara ärliga så är det ju i praktiken alltid på kvinnor det satsas pengar när det handlar om jämställdhet. Det är ytterst sällsynt att det satsas några pengar på män på motsvarande sätt vad jag kan dra mig till minnes.

    Sen angående att fler kvinnor än män blir antagna till högskolan så finns det flera förklaringar. Tex så anser många att skolan är för kvinnodominerad och att lärarna bedriver utbildningen i grundskolan och på gymnasiet på ett sätt som är bättre lämpat för flickor/kvinnor. Studier har visat att pojkar och flickor tar till sig olika typer av undervisning olika bra nämligen.

    Dessutom ges flickor på ett orättvist sätt högre betyg än pojkar i förhållande till deras resultat på de nationella proven, sex tex:

    http://www.dn.se/nyheter/flickors-betyg-hojs-mest/

    Så att bara säga att orsaken till att fler kvinnor än män studerar på högskolan är för att de har bättre studieresultat är att göra det väl lätt för sig.

  2. Anna!
    Om du känner till ett sådant företag så är det nog bra om du rekommenderar det företaget till detta pris. Jämställdhet betyder inte specifikt att man jobbar för att förbättra för kvinnor, utan att man minskar skillnaderna i förutsättningar mellan könen. I ”ingenjörsbranschen” betyder det fortfarande oftast att man satsar på kvinnor, men tex inom vården handlar det ofta om att satsa på att få in fler män.
    Att fler kvinnor blir antagna till högre utbildningar beror på att kvinnor har bättre studieresultat. Lösningen är antagligen att hjälpa gossar att fokusera mer på skolan i ung ålder.

  3. Varför ser man aldrig några motsvarande jämställdhetsprojekt för att locka manliga kandidater till kvinnodominerande yrken?

    Varför läggs det tex inte pengar på att öka andelen män som antas till högskoleutbildningarna, när mer än 2 av 3 de som antas är kvinnor?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

4
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.