Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFler ingenjörer behövs till FN-insatser

Fler ingenjörer behövs till FN-insatser

Många har någon gång funderat på hur det skulle vara att delta i en katastrofinsats  ett krigsområde eller efter en naturkatastrof. Just nu söker Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB,  byggnadsingenjörer för uppdrag runt om i världen.

I krig och naturkatastrofer är FN och andra hjälporganisationer snabbt på plats. Flyktingläger behöver byggas upp, provisoriska sjukhus upprättas och räddningsarbetet, till exempel distribution av förnödenheter, ska snabbt organiseras.

I Sverige är det MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som har regeringens uppdrag att rekrytera personer från Sverige till de internationella hjälpinsatserna. Varje år skickar MSB ut omkring 500 personer till olika delar av världen. Uppdragen varierar i längd, genomsnittet är sex månader. Ständigt är omkring etthundra personer ute på uppdrag någonstans i världen.

Camilla Abelson Bergling

– Vi får en kravprofil från FN eller EU, som leder insatserna, för olika typer av befattningar. Det behövs personer med väldigt skilda kompetenser, till exempel ekonomer, rörmokare, minröjare och samordnare, säger Camilla Abelson Bergling, som arbetar med rekrytering för insatspersonal på MSB.

Just nu märker hon en särskilt stor efterfrågan på byggnadsingenjörer.

– Det här är en yrkesgrupp som vi har lite svårt att rekrytera tillräckligt för att täcka våra behov. Det beror säkert dels på att det finns gott om arbetstillfällen i Sverige, dels att behovet av byggnadsingenjörer i hjälpinsatserna har ökat, säger Camilla Abelson Bergling.

Rekryteringen sker i flera steg och börjar med att man registerar sig på MSBs särskilda webbplats www.msb.se/mypages. Där fyller man i en mängd uppgifter om sig själv, sin utbildning och arbetslivserfarenhet. Det är viktigt att framhålla sina styrkor och egenskaper som krävs för uppdragen.

MSB granskar profilerna och lämpliga personer kallas till en rekryteringsprocess. Där sker intervjuer, man tar referenser och sedan får man bland annat genomgå FNs säkerhetskurser som sker framför en dator. De är omfattande och tar ofta omkring sex timmar.

De som bedöms som lämpliga för uppdragen hamnar i en personalpool där MSB för närvarande har omkring 1400 personer.

– När det sedan uppstår ett behov av en internationell insats, till exempel vid en jordbävning, en tsunami eller när flyktinglänger behöver upprättas för flyktingströmmar från krigsområden, kontaktar vi alla personer med rätt profil i personalpoolen med en förfrågan.

Zeinab Tag-Eldeen

Zeinab Tag-Eldeen har varit på uppdrag för MSB flera gånger. Hon är arkitekt i botten, har en master i miljöteknik och hållbart byggande från KTH och doktorerade där förra året. Nu arbetar hon som forskare på avdelningen för urbana och regionala studier.

Zeinab tycker att hon har fått fantastiska erfarenheter av de internationella uppdragen. Första gången, 2008, åkte på ett uppdrag i 15 månader till sitt hemland Libanon.

– Jag arbetade i ett internationellt projekt med återuppbyggnaden av de södra delarna av Beirut som hade förstörts under kriget. Det var oerhört lärorikt för mig som är forskare att se och förstå vilka problem man möter i verkligheten.

Zeinab Tag-Eldeen

I våras åkte hon på ett kortare uppdrag till Jordanien. Där ingick hon i en grupp experter som granskade och utvärderade prefabricerade flyktingbostäder i ett flyktingläger.

– Vi tittade på hur väl de fungerade för familjerna som bodde i dem. Vilka tekniska brister husen har, exempelvis hur inomhusklimatet var, men ocksåhusens lokaliseringar.

Slutsatserna sammanfattades och en rad förslag till förbättringar. Hon granskade de tekninska specifikationerna för att kunna lämna förslag på hur de prefabricerade husen, inom ramen för den internationella standard som gäller, kan föräbttras. Det handlade om säkerhet och hälsa- och miljöfrågor och utgick från tillänglig teknik i Jordanien. Zeinab avslutade projektet med att besöka fabrikerna och diskutera de tekniska aspekterna på förbättringar.

– Jag har alltid känt mig trygg och MSB ger ett stort stöd till den personal som skickas ut, säger Zeinab. Hon uppmuntrar andra som funderar på ett uppdrag, särskilt kvinnor, att söka.

– Jag vet att MSB har en ambition att skicka ut fler kvinnor men jag vet av egen erfarenhet, att det också krävs kvinnor i de här insatserna för att de ska lyckas. Av kulturella skäl är det ofta svårare för män att kunna kommunicera med kvinnorna., säger Zeinab.

Hon vill gärna åka ut på flera uppdrag, men just nu är hon inne i en intensiv period av arbete på KTH.

Möjligheten att kunna lämna sitt jobb med kort varsel är det som hindrar många från att åka. En del tror också att lönen är så låg att det är ekonomiskt omöjligt.

– Det är en missuppfattning som vi försöker nå ut med. Lönespannet för ingenjörer varierar men ligger mellan 53 000 kronor och 58 000 kronor i månaden plus merkostnadstillägg och traktamente enligt Skatteverket, säger Camilla Abelson Bergling på MSB.

MSB står också för resor och för boendekostnaden, ibland är det hotell, ibland enklare boenden. Alla är väl försäkrade och de säkerhetsåtgärder som krävs finns på plats. Innan man åker får man också gå en veckolång introduktionsutbildning.

Vilken utbildning och erfarenhet som krävs för de olika tjänsterna bestäms av FN och EU som står bakom de flesta insatser.

– Kraven har höjts och för de flesta tjänster krävs några års erfarenhet. Det är ibland ett hinder eftersom det ofta är lättare att åka när man är ung och inte har familj. Men jag tror att det är nödvändigt att man har erfarenhet inom sitt yrke och känner sig trygg där eftersom miljön på de här platserna kan ibland vara så rörig, säger Camilla Abelson Bergling på MSB.

Läs mer och registrera dig för internationella uppdrag på www.msb.se/mypages

Karin Virgin

 

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.