De kan få årets Polhemspris

Polhemsnominerade

De nominerade till årets Polhemspris. Foto: Pernilla Pettersson/pernilla-P.com

En brytare för högspänd likström, en bärbar vattenrenare och förbättrade mensskydd. Det är innovationer som de nominerade till Polhemspriset har tagit fram.

De nominerade till årets Polhemspris. Foto: Pernilla Pettersson/pernilla-P.com

En brytare för högspänd likström, en bärbar vattenrenare och förbättrade mensskydd. Det är innovationer som de nominerade till Polhemspriset har tagit fram.

Polhemspriset ska uppmärksamma människorna bakom uppfinningarna och består förutom en guldmedalj av 250 000 kronor i prispengar.

Bland årets fyra nominerade till Polhemspriset finns Solgun Drevik, som har hittat sätta att göra bindor och trosskydd både säkrare, tunnare och bekvämare att bära.

”Ett uthålligt arbete som innefattar snillrika kombinationer av form, material och tillverkningstekniker har gjort att nya produkter som ökar kvinnors livskvalitet har kunnat nå marknaden”, lyder motiveringen.

Det har tidigare inte varit möjligt att bryta högspänd likström, HVDC, och därför har det inte heller gått att använda likström i kraftnät, utan bara i enstaka linjer. Med den brytare som projektledaren Jürgen Häfner och forskaren Lars Liljestrand ligger bakom kan det bli möjligt att gå över till förnyelsebar energi i stor skala:

”Uppfinningen bryter snabbt strömmen i ett antal steg på mekanisk och elektrisk väg. Detta öppnar möjligheter att överföra el över större avstånd och ökar potentialen för småskalig energiproduktion och förnyelsebar energi”

Petra Wadströms bärbara vattenrenare drivs enbart av solenergi och har på bara några år spritts till fattiga familjer i tjugo länder. I dag används vattenrenaren av ungefär 80 000 personer:

”Innovationen bidrar till att lösa ett stort globalt problem, bristen på rent vatten. Genom att använda den rikligt förekommande solenergin sparas andra knappa resurser såsom ved och kvinnors hårda arbete.”

Polhemspriset instiftades 1876 till minne av uppfinnaren Christopher Polhem och delades ut för första gången två år senare. Priset delas ut för ”teknisk innovation på hög nivå eller för genialisk lösning av ett tekniskt problem”, en innovation eller lösning som ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden och vara uthålligt miljövänlig.

Vem som får årets Polhemspris kommer att stå klart den 18 november, då priset delas ut av Sveriges Ingenjörer.

Läs den första delen i vår intervjuserie med de nominerade här:

Solgun Drevik: ”Jag är stolt som en tupp”

www.polhemspriset.se finns mer information om priset och filmade intervjuer med årets nominerade.

Ania Obminska

1 kommentar

  • Gunnar Nihlen

    Solvatten har fått många priser under så många år nu. Men har de lyckas sälja en enda till slutanvändaren? Nej. Det är bara organisationer som köper och delar ut till olika länder. Produktem är inte effektiv och är för dyr!!! Ingen will betala mer än 100 SEK, men det kostar 1000 SEK.

    04 oktober 2013

Lämna en kommentar

Senaste nytt