Ett fast jobb och gärna i ett svenskt industriföretag. Det är vad de yrkesverksamma ingenjörerna helst vill ha. Och så kompetensutveckling och flexibla arbetstider förstås.
Ett fast jobb och gärna i ett svenskt industriföretag. Det är vad de yrkesverksamma ingenjörerna helst vill ha. Och så kompetensutveckling och flexibla arbetstider förstås.
Svensk industri kan dra en lättnadens suck. För trots att den har hård konkurrens av nyare företag med rykte om att vara kreativa och kul så står de svenska arbetsgivarna sig bra när drygt 12 000 ingenjörer svarar på vilka arbetsgivare de håller högst. Visserligen toppar Google i Ingenjörsbarometern 2013 som presenterades på tisdagskvällen men ABB (om vi nu får kalla det svenskt), Ericsson, Scania, Volvo AB, Ikea, Saab, Sweco och Volvo PV ligger alla bland de tio arbetsgivarna som har fått flest röster som den attraktivaste arbetsgivaren. Apple delar andraplatsen tillsammans med Ericsson trots att företaget inte har någon verksamhet i Sverige.
— De svarande fick välja på listor med över 100 arbetsgivare plus att de hade möjlighet att själva lägga till namn om vi inte hade med de företag de tyckte verkade bäst, berättar projektledaren Malin Lindström på Sveriges Ingenjörer
Ingenjörsbarometern presenterades på ett event för Ingenjörskarriär – ett samarbete mellan förbundet och Ny Teknik för att sammanföra ingenjörerna och ingenjörsarbetsgivarna.
Förutom listan med de mest attraktiva arbetsgivarna innehöll barometern ett antal frågeställningar om vad ingenjörerna tycker är viktigt när de väljer arbetsgivare. Malin Lindström tycker att det var roligt att just möjligheterna till kompetensutveckling kom högt.
–I förbundets löneenkät var det bara 60 procent som tyckte att de verkligen fick den kompetensutveckling de behövde medan 75 procent i Ingenjörsbarometern tyckte att kompetensutveckling är jätteviktigt. Vad händer med de 15 procenten i mitten?
På listan över vad ingenjörerna tycker är viktigast hos en arbetsgivare finns inte lön med i toppen. Malin Lindström tolkar det som att de flesta tycker att en konkurrenskraftig lön är något de tar för givet.
Kvinnliga och manliga ingenjörers åsikter om vad som är viktigt skiljer sig åt.
De kvinnliga ingenjörerna tycker till exempel att etik och miljömässigt ansvar är dubbelt så viktigt som sina manliga kollegor. Kvinnorna tycker också i högre utsträckning är viktigare att deras arbetsgivare arbetar med jämställdhetsfrågor.
Att anställda inte längre arbetar hos en arbetsgivare hela sitt yrkesliv har slagit igenom och en majoritet av de tillfrågade säger att de vill byta arbetsgivare på kort eller lång sikt. Många vill bli chefer eller projektledare men få vill bli vd eller egen företagare.
Jenny Grensman
På Ingenjörskarriär finns tips och inspiration för att hjälpa dig i din karriärutveckling..