Varje gång jag går till doktorn önskar jag att jag rökte. Det skulle ju vara så skönt. Inte att bli av med flimmerhåren, få gula fingrar och lukta kall rök. Men att kunna svara doktorn ”jag håller på att sluta”, hösta in förmaningarna, få uppmuntran och diskutera olika strategier och så nästa gång kunna säga att yes! Jag har lagt av helt! Det skulle göra mig till en bra patient inte sant? Jag skulle få massor av beröm, förmodligen slippa anmärkningar om dålig kondis och stress samtidigt som läkaren skulle känna sig nöjd med att ha räddat ännu en förtappad själ ur rökdimmorna.
Kanske är det hitåt vi är på väg med lönebildningen ute i företagen. Ericssons pågående löneförhandlingar får mig att undra. Till exempel undrar jag över Hans Vestbergs prestation. Does he meet expectations? I så fall ska han ju inte ha någon höjning.
Hur ska man bete sig när företagen skapar system där ingenjörer som arbetar bra och motsvarar förväntningar inte kan vänta sig någon löneutveckling. Eller jo – en nolla är trots allt en nolla och en viss inflation är det – de får en sänkning.
En taktik vore att alla började underprestera. Då kan man sitta på utvecklingssamtalet och prata om hur dåligt det går– dra upp planerna och vid löneförhandling sedan konstatera att man har utvecklats enormt. Det vill säga – ens normalprestation måste alltid ligga i underkant för att man ska kunna överträffa chefens förväntningar.
Helt klart har den som alltid presterar bra inget att vänta sig av den lönebildning som Ericsson nu testar. Att ständigt ligga i och försöka göra sitt bästa är bortkastat så länge du inte har ett säkert ess i ärmen och kan överraska chefen rejält. Bättre då att hålla en låg profil, börja komma i tid sådär en månad före löneförhandlingarna och sedan kunna visa upp en rad förbättringar. Eller kan det finnas andra sätt? Byta jobb någon?
7 kommentarer
Den USA influerade HR policy som håller på att införas på Ericsson är en stor förändring, och katastof i mitt tycke. Vill man inte ha kvar 50+ kompetensen?
Nu gäller det att armbåga sig fram till de mest prestigefulla tjänsterna (hög referenslön och jobb level). Det är endast där man har en chans att få en positiv löneutveckling. Men det räcker inte, man ska ju prestera också, leva upp till personliga mål osv. Hur gör man det? Precis som ”fd EAB, nu pensionär” beskrivit på denna tråd: Håll information för dig själv, använd endast din kompetens och information vid tillfällen när det gagnar dig (dvs pluspoäng hos chefer, och bidrar till dina personliga mål). Allt annat skiter man i, det kommer ändå inte löne sig.
Att kompetensutvecklas genom jobbbyte internt blir i det närmaste omöjligt, eftersom det innebär att jag förlorar på det ekonomiskt (ny på jobbet = meets expectations = 0%).
Ericsson fick för 3 år sen en ”amerikansk” HR chef så nu börjag vi se resultatet.
Ericsson har för mig alltid varit ett bolag där man tog ansvar för sina anställda, även om lönerna inte alltid var i topp.
(Jag var CF rep. på olika Ericssonbolag i drygt 20 år så jag har lite historik.)
Vad som nu sker är att lönsamheten går ner, långsiktigheten byts ut mot kvartalsresultat och de gamla HR idealen försvinner.
Utvecklas Ericsson verkligen framåt?
Att tro att man kan byta jobb är bara att glömma om man är 50+ så det blir i stället ett stort antal äldre anställda som blir frustrerade och omotiverade på jobbet, även om de kommer att vara kvar drygt 10 år till.
Är det verkligen lönsamt för Ericsson?
Dessutom kommer ”informationsdelning” som varit en av Ericsson mycket starka sidor att sakta försvinna.
Den amerikanska stilen med att behålla all viktig information för sig själv, och aldrig hjälpa andra (om du inte tjänar på det) kommer att bli standard.
Blir Ericsson effektivare och mer inovativt av det?
Ingen rolig utveckling även för oss som inte jobbar kvar!
Kruxet med att bli räddad från rökningen är att det blir svårt att hitta något annat att överprestera på till nästa år. Om läkarens betygsättning dessutom är sammansatt av flera faktorer så kan du få beröm för att du slutat röka men eftersom du inte gått ner i vikt, ökat den dagliga löpdistansen och gått 2 studiecirklar så sitter du med meets expectations. ”A och B var jättebra, MEN, C och D drar ner till M.E.”
Bara byta jobb kompis!
Hej, när du sa ”och en viss inflation ”, min chef har börjat min lönesamtal med påståendet att inflationen i år var faktiskt -0,5 så att man trots det blyga löneåkningen har mer pengar i plånboken!
Hej! Enligt Riksbanken låg inflationen i september på 0,1 procent, därav uttrycket ”en viss”. Riktigt vad det stannar på går inte att veta i förväg. Prognosen är att den kommer att stiga för att 2015 nå 2 procent.
Även om Hans inte får löneutveckling får han bonus även om han inte ens uppnår förväntingarna fullt ut!
Att ha skapat en organisation som lägger många timmar på etik och moral-frustration runt ersättningsnivåer som kanske inte ska vara Ericssons core business, får en att undra! Får Hans bonus av detta kan man fråga?