Fackliga rättigheter hotade inom EU

Regeringen måste med alla medel stoppa nedmonteringen av fackliga rättigheter inom EU. Det kräver Saco, TCO och LO i en gemensam debattartikel.
Regeringen måste med alla medel stoppa nedmonteringen av fackliga rättigheter inom EU. Det kräver Saco, TCO och LO i en gemensam debattartikel.

I måndagen den 7 oktober var det World day for decent work – Världsdagen för anständiga jobb, fritt översatt. Till skillnad mot exempelvis tillgången på kanelbullar, som ju också har sin dag, har förutsättningarna för just anständiga jobb försämrats på en rad punkter sedan finanskrisen slog mot Europa.
I debattartikeln säger de tre centralorganisationerna att ” I krisens spår har fackliga rättigheter satts på undantag i EU. Det är helt oacceptabelt. I Grekland, Portugal, Irland, Spanien har ingångna kollektivavtal rivits upp och förhandlingssystemet mellan arbetsmarknadens parter har brakat ihop.”
– Utvecklingen är oroande och vi är mycket kritiska till den utveckling vi ser, säger Åsa Ehinger Berling, internationell sekreterare på Saco. Redan förra året skrev vi och bad regeringen att försöka stoppa förslaget att ny reglering på exempelvis arbetsmiljöområdet inte automatiskt skulle gälla företag med färre än tio anställda, så kallade mikroföretag, men det gick igenom.
Till historien hör att 98 procent av svenska företag är mikroföretag. Över 600 000 är anställda i de företag som man av erfarenhet vet ofta är dem som har problem med arbetsmiljölagen.
I början av oktober kom ett nytt meddelande om EU:s så kallade Refit program, som går ut på regelförändringar för företag. I praktiken handlar det ofta om att ta bort arbetsmiljöregler eller regler om arbetstagaranas inflytande.
– Vi kommer att skriva till regeringen för att få den att agera, säger Åsa Ehinger Berling. Europafacket har reagerat skarpt på förslaget, och vi hoppas att regeringen lyssnar på oss så att förslaget, som bland annat vill försämra möjligheterna till information och samråd för anställda, inte antas på toppmötet i oktober.
Jenny Grensman

Läs debattartikeln här

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarna vill riva upp avtalen om arbetstidsförkortning i form av tidbanker som finns sedan många år tillbaka. Skälet är hotet om lagstiftning om kortare arbetstid. Det här bedöms bli avtalsrörelsens stora knäckfråga. Kan den till och med leda till strejk?
Fler artiklar