Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadFackliga rättigheter hotade inom EU

Fackliga rättigheter hotade inom EU


Regeringen måste med alla medel stoppa nedmonteringen av fackliga rättigheter inom EU. Det kräver Saco, TCO och LO i en gemensam debattartikel.

I måndagen den 7 oktober var det World day for decent work – Världsdagen för anständiga jobb, fritt översatt. Till skillnad mot exempelvis tillgången på kanelbullar, som ju också har sin dag, har förutsättningarna för just anständiga jobb försämrats på en rad punkter sedan finanskrisen slog mot Europa.
I debattartikeln säger de tre centralorganisationerna att ” I krisens spår har fackliga rättigheter satts på undantag i EU. Det är helt oacceptabelt. I Grekland, Portugal, Irland, Spanien har ingångna kollektivavtal rivits upp och förhandlingssystemet mellan arbetsmarknadens parter har brakat ihop.”
– Utvecklingen är oroande och vi är mycket kritiska till den utveckling vi ser, säger Åsa Ehinger Berling, internationell sekreterare på Saco. Redan förra året skrev vi och bad regeringen att försöka stoppa förslaget att ny reglering på exempelvis arbetsmiljöområdet inte automatiskt skulle gälla företag med färre än tio anställda, så kallade mikroföretag, men det gick igenom.
Till historien hör att 98 procent av svenska företag är mikroföretag. Över 600 000 är anställda i de företag som man av erfarenhet vet ofta är dem som har problem med arbetsmiljölagen.
I början av oktober kom ett nytt meddelande om EU:s så kallade Refit program, som går ut på regelförändringar för företag. I praktiken handlar det ofta om att ta bort arbetsmiljöregler eller regler om arbetstagaranas inflytande.
– Vi kommer att skriva till regeringen för att få den att agera, säger Åsa Ehinger Berling. Europafacket har reagerat skarpt på förslaget, och vi hoppas att regeringen lyssnar på oss så att förslaget, som bland annat vill försämra möjligheterna till information och samråd för anställda, inte antas på toppmötet i oktober.
Jenny Grensman

Läs debattartikeln här

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.