Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadFackliga rättigheter hotade inom EU

Fackliga rättigheter hotade inom EU


Regeringen måste med alla medel stoppa nedmonteringen av fackliga rättigheter inom EU. Det kräver Saco, TCO och LO i en gemensam debattartikel.

I måndagen den 7 oktober var det World day for decent work – Världsdagen för anständiga jobb, fritt översatt. Till skillnad mot exempelvis tillgången på kanelbullar, som ju också har sin dag, har förutsättningarna för just anständiga jobb försämrats på en rad punkter sedan finanskrisen slog mot Europa.
I debattartikeln säger de tre centralorganisationerna att ” I krisens spår har fackliga rättigheter satts på undantag i EU. Det är helt oacceptabelt. I Grekland, Portugal, Irland, Spanien har ingångna kollektivavtal rivits upp och förhandlingssystemet mellan arbetsmarknadens parter har brakat ihop.”
– Utvecklingen är oroande och vi är mycket kritiska till den utveckling vi ser, säger Åsa Ehinger Berling, internationell sekreterare på Saco. Redan förra året skrev vi och bad regeringen att försöka stoppa förslaget att ny reglering på exempelvis arbetsmiljöområdet inte automatiskt skulle gälla företag med färre än tio anställda, så kallade mikroföretag, men det gick igenom.
Till historien hör att 98 procent av svenska företag är mikroföretag. Över 600 000 är anställda i de företag som man av erfarenhet vet ofta är dem som har problem med arbetsmiljölagen.
I början av oktober kom ett nytt meddelande om EU:s så kallade Refit program, som går ut på regelförändringar för företag. I praktiken handlar det ofta om att ta bort arbetsmiljöregler eller regler om arbetstagaranas inflytande.
– Vi kommer att skriva till regeringen för att få den att agera, säger Åsa Ehinger Berling. Europafacket har reagerat skarpt på förslaget, och vi hoppas att regeringen lyssnar på oss så att förslaget, som bland annat vill försämra möjligheterna till information och samråd för anställda, inte antas på toppmötet i oktober.
Jenny Grensman

Läs debattartikeln här

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.