Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHögskolan måste bli mer jämställd

Högskolan måste bli mer jämställd

För att få fram fler kvinnliga professorer förslår regeringen en ny arbetsordning där lärosätena själva sätter upp sina mål. Bra tycker Sveriges Ingenjörer, men vad händer om högskolorna misslyckas?

23 procent av alla professorer vid högskolan är i dag kvinnor. Inom teknisk forskning är andelen 13 procent i snitt och arbetet med att få in fler kvinnor går ganska långsamt.

För att få upp takten i jämnställdhetsarbetet kom regeringen i våras med en promemoria där man förslår att varje lärosäte ska sätta upp egna mål vad gäller andelen kvinnliga professorer. Målen, som ska gälla treårsperioder, ska antas i dialog med regeringen och innebära en ambitionshöjning i förhållande till nuläget. När tiden för perioden är slut ska man utvärdera hur det gick. Har man uppnått målet och ligger inom en fördelning på 40 % -60 % så behöver inte nya mål sättas. Inför varje treårsperiod bör man dock kontrollera hur fördelningen är.

Gästprofessorer och adjungerade professorer ska redovisas för sig.
Små högskolor med få professorer behöver inte anta mål utan får redovisa hur de arbetar med att uppnå en jämnare könsfördelning i sitt rekryteringsarbete.

Sveriges Ingenjörer tycker att regeringens förslag i stort är bra men undrar vad som händer om lärosäten inte uppnår sina mål.
– När det gäller utbildningsutvärderingar riskerar lärosäten att förlora sin examensrätt, ett reellt hot, om man inte håller en god kvalitet, säger Laila Abdallah, utredare på Sverige Ingenjörer. Vi undrar vad regeringen har tänkt sig ska hända om man inte arbetar seriöst med den här frågan.

På de tekniska högskolorna är andelen kvinnliga professorer ofta lägre än inom andra utbildningsinriktningar och lägre än riskgenomsnittet. Chalmers och KTH ligger på 11 respektive 14 procent medan Lunds Tekniska högskola har 18 procent kvinnliga professorer.

Sveriges Ingenjörer delar regeringens uppfattning att jämställdheten är en viktig fråga inte minst om man ser den som ett sätt att ta tillvara Sveriges resurser. Men i sitt remissvar påpekar förbundet också att underlaget för en jämnare könsfördelning inom teknisk forskning ofta är dåligt. Män dominerar bland både doktorander och forskare på området vilket gör att det tar längre tid att få en mer jämställd fördelning.

Bland annat kommer forskare inom naturvetenskap och teknik i högre utsträckning från hem med disputerade föräldrar. Andelen doktorander från hem med disputerade föräldrar är 20 procent inom naturvetenskap och teknik medan den inom exempelvis vård-, omsorg och undervisning är 1-2 procent.

-Att det är tuffare förutsättningar att förbättra rekryteringsunderlaget på kvinnliga professorer inom det tekniska området bör därför särskilt beaktas i formuleringarna av målen vid de tekniska lärosätena, menar Laila Abdallah.

Jenny Grensman

2 KOMMENTARER

  1. Antagningen är fördelad 61-39%, så inte riktigt lika långt från det accepterade intervallet 60-40 som könsandelarna för professorer. Men om vi skulle hålla oss till ämnet?

  2. Borde man inte försöka göra något åt snedrekryteringen till högskolan också? Om jag minns rätt så är det ca 1/3 män och 2/3 kvinnor på högskoleutbildningarna. Har aldrig hört något om insatser för att åtgärda det problemet. Är det kanske bara intressant med jämställdhetsarbete när kvinnor är underrepresenterade? ;)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

0
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?