Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenStort intresse för solcellstöd

Stort intresse för solcellstöd

Ansökningstrycket för solcellstöd har varit så stort att en betydande andel av pengarna som skulle räcka till 2016 kan ha fördelats redan innan året är slut.

Den 1 februari i år trädde en ny förordning i kraft som innebär att de som söker solcellstöd, stöd för installation av solceller som är kopplade till elnätet, kan få maximalt 35 procent av investeringskostnaden med ett tak per solcellsystem på 1,2 miljoner kronor. Sedan dess har landets länsstyrelser fått in över 1 600 ansökningar på totalt 220 miljoner kronor, uppger Energimyndigheten.

Intresset blev större än man hade kunnat tro, säger Andreas Gustafsson, som arbetar med frågor kring förnybar energi på myndigheten.

– Det tyder på att många är väldigt intresserade av att bygga solceller, säger han.

Åren 2013–2016 har regeringen avsatt totalt 210 miljoner kronor för solcellstöd. Hittills har 107,5 miljoner kronor av dessa fördelats till Länsstyrelserna. Eftersom många nu står i kö för att få beslut på sin ansökan har Energimyndigheten beslutat att fördela ytterligare 45 miljoner kronor under året.

– Efter den här fördelningen så finns det kvar 55 miljoner för resterande stödperiod. Att vi gör denna fördelning nu är att det förhoppningsvis gör att väntetiderna kortas och sökande kan få besked så snart som möjligt, berättar Andreas Gustafsson.

Det stora intresset tror Andreas Gustafsson beror på att priserna på solceller har gått ner så pass mycket de senaste åren. Priserna för solcellsmodulerna ska i princip ha halverats på två år. I dag är det kostnaderna för kringutrustning som tar en större del av kostnaderna för att skaffa och installera solceller. En anläggning kostar drygt 20 000 kronor per installerad kilowatt och för en villaägare kan några kilowatt räcka, uppger Andreas Gustafsson.

– Flera av elnätshandlarna säljer paket med solceller och de finns mer lättillgängliga i dag, säger han.

De län som får mest pengar är de län där intresset är störst, det vill säga Skåne län, Västra Götalands län och Östergötlands län.

Majoriteten av dem som har beviljats stöd sedan den 1 juli 2009 är privatpersoner, totalt 1 457 stycken.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.