Stort intresse för solcellstöd

Ansökningstrycket för solcellstöd har varit så stort att en betydande andel av pengarna som skulle räcka till 2016 kan ha fördelats redan innan året är slut.

Ansökningstrycket för solcellstöd har varit så stort att en betydande andel av pengarna som skulle räcka till 2016 kan ha fördelats redan innan året är slut.

Den 1 februari i år trädde en ny förordning i kraft som innebär att de som söker solcellstöd, stöd för installation av solceller som är kopplade till elnätet, kan få maximalt 35 procent av investeringskostnaden med ett tak per solcellsystem på 1,2 miljoner kronor. Sedan dess har landets länsstyrelser fått in över 1 600 ansökningar på totalt 220 miljoner kronor, uppger Energimyndigheten.

Intresset blev större än man hade kunnat tro, säger Andreas Gustafsson, som arbetar med frågor kring förnybar energi på myndigheten.

– Det tyder på att många är väldigt intresserade av att bygga solceller, säger han.

Åren 2013–2016 har regeringen avsatt totalt 210 miljoner kronor för solcellstöd. Hittills har 107,5 miljoner kronor av dessa fördelats till Länsstyrelserna. Eftersom många nu står i kö för att få beslut på sin ansökan har Energimyndigheten beslutat att fördela ytterligare 45 miljoner kronor under året.

– Efter den här fördelningen så finns det kvar 55 miljoner för resterande stödperiod. Att vi gör denna fördelning nu är att det förhoppningsvis gör att väntetiderna kortas och sökande kan få besked så snart som möjligt, berättar Andreas Gustafsson.

Det stora intresset tror Andreas Gustafsson beror på att priserna på solceller har gått ner så pass mycket de senaste åren. Priserna för solcellsmodulerna ska i princip ha halverats på två år. I dag är det kostnaderna för kringutrustning som tar en större del av kostnaderna för att skaffa och installera solceller. En anläggning kostar drygt 20 000 kronor per installerad kilowatt och för en villaägare kan några kilowatt räcka, uppger Andreas Gustafsson.

– Flera av elnätshandlarna säljer paket med solceller och de finns mer lättillgängliga i dag, säger han.

De län som får mest pengar är de län där intresset är störst, det vill säga Skåne län, Västra Götalands län och Östergötlands län.

Majoriteten av dem som har beviljats stöd sedan den 1 juli 2009 är privatpersoner, totalt 1 457 stycken.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar