Krav på tillgänglighet stressar

Förr behövde vi fritiden för att vila upp oss från det tunga jobbet. I dag måste vi träna vi på fritiden för att hålla oss friska och orka med att jobba. På Arbetsmiljödagen diskuterades ingenjörernas arbetsmiljö.

Förr behövde vi fritiden för att vila upp oss från det tunga jobbet. I dag måste vi träna vi på fritiden för att hålla oss friska och orka med att jobba. På Arbetsmiljödagen diskuterades ingenjörernas arbetsmiljö.

Den 8 november arrangerade Sveriges Ingenjörer Arbetsmiljödagen för tionde året i rad. Arbetsmiljöpriset Levipriset delades ut för tionde gången. Ingenjören lyssnade på en paneldiskussion med tidigare pristagare om utvecklingen av ingenjörernas arbetsmiljö.

Det finns mer forskning och kunskap inom arbetsmiljöområdet i dag än för tio år sedan men kan vi se att arbetsmiljön har blivit bättre?

Linda Rose

Linda Rose

Linda Rose, universitetslektor vid Kungliga tekniska högskolan, Levipristagare 2009.
– Tempot är högre i arbetslivet och fler känner sig stressade. Vi har på flera sätt fått en bättre fysisk arbetsmiljö men det syns inte i sjuktalen.

Jörgen Ljung, universitetslektor vid Linköpings universitet, Levipristagare 2006.
– Jag ser med viss oro har vi har blivit slavar under tekniken. Nyligen har vi sett öppna förskolor slå larm om att föräldrar ägnar mer uppmärksamhet åt telefonen är åt sina barn. Alla har säkert varit med om att samlas kring ett bord och se hur var och en sitter försjunken i sin telefon. Vart tar det vägen?

Alexis Rydell

Alexis Rydell

Alexis Rydell, doktorand i arbetsvetenskap vid Högskolan Dalarna, Levipristagare 2012
– Det blir allt större krav i arbetslivet på att vi ständigt ska vara tillgängliga och det medför nya risker som inte fanns tidigare.

Bengt Sandblad, professor vid Uppsala universitet, Levispristagare 2005.
– Arbetsmiljöproblemen har ändrat karaktär men problemen är inte mindre. En studie från Karolinska Institutet visar att läkarna i sjukvården ägnar ungefär hälften av sin arbetstid vid datorn. I min forskning har jag aldrig träffat en läkare som är nöjd med det IT-system som finns men ingen vill håller återgå till pappersjournaler.

Ann-Lisa Osvalder, professor vid Chalmers tekniska högskola, Levipristagare 2010
– Många tyngre jobb har försvunnit men vi har fått andra belastningsskador. I dag drabbas många av musarm och hälsoproblem kopplade till att vi sitter alldeles för mycket. Förr behövde man fritiden för att vila upp sig från det tunga jobbet. I dag tränar vi på fritiden för att hålla oss friska och kunna jobba.

Varför har arbetsmiljön för ingenjörer inte blivit bättre trots att vi har mer kunskap?

Bengt Sandblad

Bengt Sandblad

Bengt Sandblad
– Alla arbetsmiljöproblem som vi ser i arbetslivet finns det lösningar på men det är en ledarskapsfråga. Företagen är dåliga på att tillämpa den kunskap som finns.

Linda Rose
– Problemet är att de som designar system inte har tillräckligt bra kunskaper om användarna. Därför måste vi få med användarna från början.

Anna-Lisa Osvalder

Anna-Lisa Osvalder

Anna-Lisa Osvalder
– Vi behöver utbilda fler ingenjörer inom det här området som måste ut och jobba på företagen. Jag hoppas att användarvänliga produkter i större utsträckning blir ett försäljningsargument. Då kommer företagen inse att de behöver ingenjörer som har kompetens inom arbetsmiljöområdet.

Jörgen Ljung
– Kostnaderna för att människor blir sjuka av dålig arbetsmiljö vältras över på samhället. Det här är en politisk fråga och politikerna måste se helheten och utforma lagstiftning som ger effekter. Företagen styrs av kvartalsekonomi och ser bara i det korta perspektivet. Vi måste kämpa emot.

 

Varför når nya forskningsrönen om arbetsmiljö inte ut?

Linda Rose
– Det är fortfarande svårt för företagen att se sambandet mellan arbetsmiljö och ekonomiskt utfall. Det finns ingen modell som ger företagen tillräckligt bra stöd och det här är ett angeläget forskningsområde. Företagen behöver modeller som visar de ekonomiska vinsterna med att investera i en bättre arbetsmiljö.

 

Vad kommer vi att prata om på Arbetsmiljödagen om tio år, om den finns kvar?

Jörgen Ljung

Jörgen Ljung

Jörgen Ljung
– Arbetslivet blir allt mer globalt och de förhållanden, villkor och den arbetsmiljö som finns i andra länder påverkar oss. Därför kommer vi nog att prata om i stort sett samma saker som i dag, kanske med några nya ingredienser.

Bengt Sandblad
– Vi kommer nog tyvärr att prata om samma problem som vi gör här i dag. Förhoppningen är att vi i större utsträckning kommer att välja produkter och IT-system som är användarvänliga och att vi söker oss till arbetsplatser där man satsar på en bra arbetsmiljö. Då kan arbetsmiljön bli en konkurrensfördel.

 Karin Virgin

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar