Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenKrav på tillgänglighet stressar

Krav på tillgänglighet stressar

Förr behövde vi fritiden för att vila upp oss från det tunga jobbet. I dag måste vi träna vi på fritiden för att hålla oss friska och orka med att jobba. På Arbetsmiljödagen diskuterades ingenjörernas arbetsmiljö.

Den 8 november arrangerade Sveriges Ingenjörer Arbetsmiljödagen för tionde året i rad. Arbetsmiljöpriset Levipriset delades ut för tionde gången. Ingenjören lyssnade på en paneldiskussion med tidigare pristagare om utvecklingen av ingenjörernas arbetsmiljö.

Det finns mer forskning och kunskap inom arbetsmiljöområdet i dag än för tio år sedan men kan vi se att arbetsmiljön har blivit bättre?

Linda Rose
Linda Rose

Linda Rose, universitetslektor vid Kungliga tekniska högskolan, Levipristagare 2009.
– Tempot är högre i arbetslivet och fler känner sig stressade. Vi har på flera sätt fått en bättre fysisk arbetsmiljö men det syns inte i sjuktalen.

Jörgen Ljung, universitetslektor vid Linköpings universitet, Levipristagare 2006.
– Jag ser med viss oro har vi har blivit slavar under tekniken. Nyligen har vi sett öppna förskolor slå larm om att föräldrar ägnar mer uppmärksamhet åt telefonen är åt sina barn. Alla har säkert varit med om att samlas kring ett bord och se hur var och en sitter försjunken i sin telefon. Vart tar det vägen?

Alexis Rydell
Alexis Rydell

Alexis Rydell, doktorand i arbetsvetenskap vid Högskolan Dalarna, Levipristagare 2012
– Det blir allt större krav i arbetslivet på att vi ständigt ska vara tillgängliga och det medför nya risker som inte fanns tidigare.

Bengt Sandblad, professor vid Uppsala universitet, Levispristagare 2005.
– Arbetsmiljöproblemen har ändrat karaktär men problemen är inte mindre. En studie från Karolinska Institutet visar att läkarna i sjukvården ägnar ungefär hälften av sin arbetstid vid datorn. I min forskning har jag aldrig träffat en läkare som är nöjd med det IT-system som finns men ingen vill håller återgå till pappersjournaler.

Ann-Lisa Osvalder, professor vid Chalmers tekniska högskola, Levipristagare 2010
– Många tyngre jobb har försvunnit men vi har fått andra belastningsskador. I dag drabbas många av musarm och hälsoproblem kopplade till att vi sitter alldeles för mycket. Förr behövde man fritiden för att vila upp sig från det tunga jobbet. I dag tränar vi på fritiden för att hålla oss friska och kunna jobba.

Varför har arbetsmiljön för ingenjörer inte blivit bättre trots att vi har mer kunskap?

Bengt Sandblad
Bengt Sandblad

Bengt Sandblad
– Alla arbetsmiljöproblem som vi ser i arbetslivet finns det lösningar på men det är en ledarskapsfråga. Företagen är dåliga på att tillämpa den kunskap som finns.

Linda Rose
– Problemet är att de som designar system inte har tillräckligt bra kunskaper om användarna. Därför måste vi få med användarna från början.

Anna-Lisa Osvalder
Anna-Lisa Osvalder

Anna-Lisa Osvalder
– Vi behöver utbilda fler ingenjörer inom det här området som måste ut och jobba på företagen. Jag hoppas att användarvänliga produkter i större utsträckning blir ett försäljningsargument. Då kommer företagen inse att de behöver ingenjörer som har kompetens inom arbetsmiljöområdet.

Jörgen Ljung
– Kostnaderna för att människor blir sjuka av dålig arbetsmiljö vältras över på samhället. Det här är en politisk fråga och politikerna måste se helheten och utforma lagstiftning som ger effekter. Företagen styrs av kvartalsekonomi och ser bara i det korta perspektivet. Vi måste kämpa emot.

 

Varför når nya forskningsrönen om arbetsmiljö inte ut?

Linda Rose
– Det är fortfarande svårt för företagen att se sambandet mellan arbetsmiljö och ekonomiskt utfall. Det finns ingen modell som ger företagen tillräckligt bra stöd och det här är ett angeläget forskningsområde. Företagen behöver modeller som visar de ekonomiska vinsterna med att investera i en bättre arbetsmiljö.

 

Vad kommer vi att prata om på Arbetsmiljödagen om tio år, om den finns kvar?

Jörgen Ljung
Jörgen Ljung

Jörgen Ljung
– Arbetslivet blir allt mer globalt och de förhållanden, villkor och den arbetsmiljö som finns i andra länder påverkar oss. Därför kommer vi nog att prata om i stort sett samma saker som i dag, kanske med några nya ingredienser.

Bengt Sandblad
– Vi kommer nog tyvärr att prata om samma problem som vi gör här i dag. Förhoppningen är att vi i större utsträckning kommer att välja produkter och IT-system som är användarvänliga och att vi söker oss till arbetsplatser där man satsar på en bra arbetsmiljö. Då kan arbetsmiljön bli en konkurrensfördel.

 Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.