Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHälsaKrav på tillgänglighet stressar

Krav på tillgänglighet stressar

Förr behövde vi fritiden för att vila upp oss från det tunga jobbet. I dag måste vi träna vi på fritiden för att hålla oss friska och orka med att jobba. På Arbetsmiljödagen diskuterades ingenjörernas arbetsmiljö.

Den 8 november arrangerade Sveriges Ingenjörer Arbetsmiljödagen för tionde året i rad. Arbetsmiljöpriset Levipriset delades ut för tionde gången. Ingenjören lyssnade på en paneldiskussion med tidigare pristagare om utvecklingen av ingenjörernas arbetsmiljö.

Det finns mer forskning och kunskap inom arbetsmiljöområdet i dag än för tio år sedan men kan vi se att arbetsmiljön har blivit bättre?

Linda Rose
Linda Rose

Linda Rose, universitetslektor vid Kungliga tekniska högskolan, Levipristagare 2009.
– Tempot är högre i arbetslivet och fler känner sig stressade. Vi har på flera sätt fått en bättre fysisk arbetsmiljö men det syns inte i sjuktalen.

Jörgen Ljung, universitetslektor vid Linköpings universitet, Levipristagare 2006.
– Jag ser med viss oro har vi har blivit slavar under tekniken. Nyligen har vi sett öppna förskolor slå larm om att föräldrar ägnar mer uppmärksamhet åt telefonen är åt sina barn. Alla har säkert varit med om att samlas kring ett bord och se hur var och en sitter försjunken i sin telefon. Vart tar det vägen?

Alexis Rydell
Alexis Rydell

Alexis Rydell, doktorand i arbetsvetenskap vid Högskolan Dalarna, Levipristagare 2012
– Det blir allt större krav i arbetslivet på att vi ständigt ska vara tillgängliga och det medför nya risker som inte fanns tidigare.

Bengt Sandblad, professor vid Uppsala universitet, Levispristagare 2005.
– Arbetsmiljöproblemen har ändrat karaktär men problemen är inte mindre. En studie från Karolinska Institutet visar att läkarna i sjukvården ägnar ungefär hälften av sin arbetstid vid datorn. I min forskning har jag aldrig träffat en läkare som är nöjd med det IT-system som finns men ingen vill håller återgå till pappersjournaler.

Ann-Lisa Osvalder, professor vid Chalmers tekniska högskola, Levipristagare 2010
– Många tyngre jobb har försvunnit men vi har fått andra belastningsskador. I dag drabbas många av musarm och hälsoproblem kopplade till att vi sitter alldeles för mycket. Förr behövde man fritiden för att vila upp sig från det tunga jobbet. I dag tränar vi på fritiden för att hålla oss friska och kunna jobba.

Varför har arbetsmiljön för ingenjörer inte blivit bättre trots att vi har mer kunskap?

Bengt Sandblad
Bengt Sandblad

Bengt Sandblad
– Alla arbetsmiljöproblem som vi ser i arbetslivet finns det lösningar på men det är en ledarskapsfråga. Företagen är dåliga på att tillämpa den kunskap som finns.

Linda Rose
– Problemet är att de som designar system inte har tillräckligt bra kunskaper om användarna. Därför måste vi få med användarna från början.

Anna-Lisa Osvalder
Anna-Lisa Osvalder

Anna-Lisa Osvalder
– Vi behöver utbilda fler ingenjörer inom det här området som måste ut och jobba på företagen. Jag hoppas att användarvänliga produkter i större utsträckning blir ett försäljningsargument. Då kommer företagen inse att de behöver ingenjörer som har kompetens inom arbetsmiljöområdet.

Jörgen Ljung
– Kostnaderna för att människor blir sjuka av dålig arbetsmiljö vältras över på samhället. Det här är en politisk fråga och politikerna måste se helheten och utforma lagstiftning som ger effekter. Företagen styrs av kvartalsekonomi och ser bara i det korta perspektivet. Vi måste kämpa emot.

 

Varför når nya forskningsrönen om arbetsmiljö inte ut?

Linda Rose
– Det är fortfarande svårt för företagen att se sambandet mellan arbetsmiljö och ekonomiskt utfall. Det finns ingen modell som ger företagen tillräckligt bra stöd och det här är ett angeläget forskningsområde. Företagen behöver modeller som visar de ekonomiska vinsterna med att investera i en bättre arbetsmiljö.

 

Vad kommer vi att prata om på Arbetsmiljödagen om tio år, om den finns kvar?

Jörgen Ljung
Jörgen Ljung

Jörgen Ljung
– Arbetslivet blir allt mer globalt och de förhållanden, villkor och den arbetsmiljö som finns i andra länder påverkar oss. Därför kommer vi nog att prata om i stort sett samma saker som i dag, kanske med några nya ingredienser.

Bengt Sandblad
– Vi kommer nog tyvärr att prata om samma problem som vi gör här i dag. Förhoppningen är att vi i större utsträckning kommer att välja produkter och IT-system som är användarvänliga och att vi söker oss till arbetsplatser där man satsar på en bra arbetsmiljö. Då kan arbetsmiljön bli en konkurrensfördel.

 Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.