Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenEn master i vedkapning

En master i vedkapning

Det finns mycket att säga om utbildning. Att studera och vidareutveckla sina kunskaper och färdigheter leder ofta till något bra – nya intressen, nytt jobb, möjligheten att välja mellan fler jobb. I går var utbildning något fint som inte alla hade råd med. I dag är det något som vi pressar ner i halsen på våra barn. ” Du måste ha en utbildning, annars kanske du inte får något jobb. ” Det kanske inte är vad man behöver höra när man just har gått 12 år i skolan. I synnerhet inte om undervisiningen, som en artikel i DN visade i dag, till största del gör barnen uttråkade för att den ligger på så låg nivå. Sedan bär det av till högskolan. Vissa tar till och med dubbla examen.

I grunden tror jag att utbildning är något gott. På samma sätt som man tränar och utvecklar sina muskler för att må bättre och hålla sig i form behöver hjärnan och intellektet utmanas. Däremot är jag inte helt säker att det sätt vi använder utbildning på i dag är gott. Utbildning har blivit en sorteringsmekanism.

I en dom i Arbetsdomstolen fastslogs nyligen att Stora Enso hade rätt att kräva att sökande till en visstidsanställning i ett renseri där man kapar och barkar ved måste ha högskoleutbildning. Det påminner mig om undersökningar som Sveriges Ingenjörer har gjort där en ganska stor del av medlemmarna ansåg att det hade för okvalificerade arbetsuppgifter. Andra undersökningar har visat att företag hellre anställer en civilingenjör än en högskoleingenjör fast det egentligen är en högskoleingenjör man behöver. Man anställer och investerar i någon som är överkvalificerad. Litet som när man köper en ny teknisk pryl. Du tar en HD-TV med XYZ47filter fastän du inte alls kommer att använda det. Vem vet, i framtiden att du behöver just det.

Skillnaden mot när du köper en teknisk pryl är att prylen inte påverkas särskilt mycket av att bli underutnyttjad. En civilingenjör som får för enkla arbetsuppgifter blir otillfredsställd, förmodligen både med jobbet och med lönen. En människa som har tagit något slags akademisk examen har förmodligen tänkt sig något annat än att barka ved i tre månader. Även om automatiseringen går fort så finns det fortfarande många jobb som faktiskt inte kräver högskoleutbildning. Jag tror att vi gör både dem som läser vidare vid högskolan och dem som inte har det intresset en otjänst om vi kräver att alla människor ska gå på högskolan. Att ge alla möjligheten borde inte betyda att alla måste pressas igenom samma form. jennybyline

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.