Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjören700 måste lämna Volvo Cars: ”Äldre och besvärliga” bland dem som får...

700 måste lämna Volvo Cars: ”Äldre och besvärliga” bland dem som får gå

Nu står det klart att 700 anställda lämnar Volvo Cars efter det varsel som företaget la i våras. Akademikerföreningen är bekymrad över att så många är äldre. ”Åter igen dräneras vi på erfarenhet”, säger Akademikerföreningens ordförande Fredric Lundkvist.

Det var i maj som Volvo Cars meddelade att man ville minska antalet anställda med
1 300. Nu är förhandlingarna med facken avslutade och 700 anställda kommer lämna företaget. Hur många av dem som är medlemmar i Sveriges Ingenjörer eller andra fackförbund väljer akademikernas ordförande Fredric Lundkvist att inte uppge.

Över 90 procent valde att sluta ”frivilligt” med ett avgångspaket som Fredric Lundqvist beskriver som bra.

Fredric Lundkvist
Fredric Lundkvist. Foto: Åsa Hafmar

– Framför allt är det generöst även för dem med kortare anställningstid och det är positivt.

Han ger ledningen både ris och ros efter förhandlingarna. Ett negativt resultat som han ser är att över 70 procent av akademikerna som lämnar har varit anställda på företaget i över tio år.

– Det är enormt mycket kompetens som försvinner. Vi hade förväntat oss mer strukturella förändringar, helt enkelt att företaget skulle lägga ner eller flytta ut viss verksamhet. Det vi ser nu är en tydlig vilja från företaget att föryngra.

Men Fredric Lundkvist ser en annan utveckling som han tycker är mer allvarlig. Bland de uppsagda finns de som har underpresterat men också individer som kan beskrivas som motsatsen till ja-sägare. Det är personer som kan uppfattas som besvärliga för att de är ärliga, säger ifrån när de har en annan uppfattning och föreslår en annan lösning på problem.

Fredric Lundkvist säger att det som internt benämns ”speak up culture” sjönk efter det stora varslet 2020.

– Resultatet efter den här neddragningen är tyvärr att den utvecklingen fortsätter. Det är en stor förlust för ett företag som Volvo Cars att förlora medarbetare som kan och vågar komma med konstruktiva förslag.

Framgångsrik matchning

Fredric Lundkvist är inte enbart kritisk, han vill också ge företaget beröm efter förhandlingarna. Framför allt är han nöjd med företagets ansträngningar att matcha medarbetare mot lediga tjänster i den nya organisationen.

De som fick besked om uppsägning kunde fram till den 15 september meddela om de valde avgångspaketet eller ville matchas mot vakanser.

Facken krävde att företaget skulle vara öppna och tydliga med vilka tjänster som behövde bemannas. Det skulle vara tydligt för alla som ville vara med i matchningen, för att kunna bedöma chanserna att få en ny roll.

– Företaget valde öppenhet och matchningen genomfördes väldigt konstruktivt. Man försökte verkligen hitta positioner för de som ville stanna och många gånger lyckades man också.

De största förändringarna inom företaget har skett inom R&D och Fredric Lundkvists bedömning är att 500 – 1 000 medarbetare där har fått ändrade roller.

– Det beror till stor del på beslut om ett förändrat arbetssätt. Det agila arbetssättet har luckrats upp lite, man vill behålla det som har fungerat bra men ser inte lika strikt på de agila principerna längre.

En del har fått nya jobb

Fredric Lundkvist beskriver arbetsmarknaden för ingenjörer i Västsverige som god och hans bedömning är att de flesta som nu lämnar Volvo Cars har stora chanser att få nya jobb.

– Vad jag och mina fackliga kollegor har hört är det många som redan har varit på anställningsintervjuer och en del som har fått jobb.

Omställningsorganisationen TRR arrangerade en jobbmässa i mitten av september och där fick en del uppsagda Volvo Carsmedarbetare konkreta jobberbjudanden och andra knöt kontakter med arbetsgivare.

– Både Saab och AB Volvo suger upp många ingenjörer just nu. Läget är mycket ljusare än vid varslet 2020 och jag är inte jätteorolig, säger Fredric Lundkvist.

Karin Virgin

3 KOMMENTARER

  1. Framgångsrik matchning? Vilket skämt! Med ca 150-170 tjänster på jobpostings och 580 i matchlistan så är det inget annat än organisatorisk positionering inför framtiden. Har inget med ärligt behov.
    Nej, tiden på Cars gjorde det tydligt att jag inte handlar på rätt ica eller har mina barn i zenit s idrottsförening.
    Tydligare nepotism har jag sällan sett maken till.

  2. Det vore intressant att få veta hur avgångspaketet såg ut.

    ”– Framför allt är det generöst även för dem med kortare anställningstid och det är positivt”.

    Handlar det om ett antal extra månadslöner eller en klumpsumma?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?