Norge har bäst lön och villkor

Fem års ingenjörs-studier lönar sig om man ser till ingångslöne-rekommendationerna från de nordiska ingenjörs-organisationerna. Bäst utdelning får du inom den norska oljeindustrin.

Fem års studier lönar sig om man ser till ingångslöne-rekommendationerna från de nordiska ingenjörs-organisationerna. Bäst utdelning får du inom den norska oljeindustrin.

Åk till Norge! Så lyder uppmaningen från Stine Lund, juridisk rådgivare i IDA:s (Ingenjörsföreningen Danmarks) globala råd. I en intervju i danska Ingeniøren berättar hon att de danska ingenjörer som arbetar i Norge på det hela stora tycker att de har en högre levnadsstandard i Norge än de skulle ha i Danmark. Enligt Tekna:s (Tekniks-naturvitenskapelig Förening) statistik så tjänar en nyexaminerad norsk civilingenjör i privat sektor 440 000 norska kronor om året vilket blir cirka 36 000 norska kronor i månaden.
Får du ett jobb i oljeindustrin kan du räkna med ännu ett par tusenlappar mer i plånboken var månad.

I Danmark förespråkar IDA en ingångslön på 37 300 danska kronor för nyexade civilingenjörer 2014 och 35 500 för högskoleingenjörer. Ändå tycker alltså Stine Lund att det finns goda andledningar för danskarna att dra norrut. Dels är arbetslösheten i Danmark nästan 30 procent för nyexaminerade (den sjunker snabbt och ligger efter två år på 2,2 procent) men en anledning till att jobba i Norge kan också vara att arbetsvillkoren bedöms som mycket bättre än i Danmark. Avgifterna till din pension ligger exempelvis ovanpå lönen och en större del av arbetsmarknaden regleras genom kollektivavtal vilket gör att du kan räkna med en veckoarbetstid på 37,5 timmar. I Danmark gäller inte det.

Dessutom är de norska reglerna vid neddragningar mycket mer generösa än i Danmark vilket också gäller möjligheterna till kompetensutveckling.
Sammantaget med att det ser bra ut i ditt cv med ett utlandsjobb gör det Norge till ett mycket gott alternativ, säger Stine Lund till Ingeniøren.

Men Sverige då? Sveriges Ingenjörer rekommenderar sina medlemmar att kräva en ingångslön på en lägre nivå. 30 300 svenska kronor i månaden för civilingenjörer (2013) och 28 100 kronor om de är högskoleingenjörer. Även i Sverige är det större efterfrågan på erfarna civil-och högskoleingenjörer än på nyexaminerade men det är svårt att få fram en exakt siffra på hur stor arbetslösheten är hos de nyexaminerade eftersom de ofta inte har kvalificerat sig för a-kassa än.
Ingångslönerekommendationerna som Sveriges Ingenjörer och IDA tar fram varje år baseras på de ingångslöner som nyexaminerade har fått föregåend år plus den förväntade uppräkningen.

Jenny Grensman

1 kommentar

  • Carl Fredrik

    Vid jämförelse mellan Nordiska länder bör man notera att de indirekta lönekostnaderna är mycket olika. I Danmark är lönen som man förhandlar om inklusive allt (dvs arbetsgivarens totala arbetskostnad), från den dras tjänstepension och dessutom är arbetsgivaravgifterna inbakade i skatten. I Sverige tillkommer både arbetsgivaravgifter på 31,42% och ITP+särskild löneskatt. Arbetsgivarens kostnad är därför 40-60% högre än lönen beroende på lönenivå. I Finland är motsvarande tillägg 28%. Detta framgår inte särskilt tydligt av artikeln.

    09 januari 2014

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.