EU-valet är viktigt för framtiden

EU-är mycket viktigare för Sverige än vad vi svenskar har förstått. Därför måste vi engagera oss mer, lära oss mer och absolut gå och rösta på ett demokratiskt parti den 25 maj.EU-är mycket viktigare för Sverige än vad vi svenskar har förstått. I synnerhet den fria rörligheten betyder mycket för vår arbetsmarknad och industri. Därför måste vi engagera oss mer, lära oss mer och absolut gå och rösta på ett demokratiskt parti den 25 maj.

Inför valet till EU-parlamentet i maj har ordförandena i LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv tillsammans skrivit ett debattinlägg där de betonar hur viktigt valet till Europaparlamentet är för Sverige och kanske speciellt i år när många högerextrema partier mobiliserar. Som ett litet och exportberoende land är Sverige beroende av ett stabilt samarbete med EU-länderna på väldigt många plan. Trots det brukar vi svenskar beskrivas som genuint ointresserade av EU-politiken.

Göran Arrius, ordförande i Saco, Vad fick er att skriva?
I verkligheten påverkar EU Sverige otroligt mycket. Runt hälften av alla beslut som tags i riksdagen fattas till följd av de beslut som fattas i Bryssel. Och där är parlamentet en mycket viktig institution. Vi oroar oss för att intresset är så litet, att också medierna rapporterar ganska sporadiskt om EU. Vi vill uppmuntra alla att sätta sig in i frågorna och att gå och rösta på ett demokratiskt parti nu i maj. EU angår oss alla.

Det är många främlingsfientliga partier på frammarsch i Europa och inom EU just nu. I er artikel påpekar ni hur viktig den fria rörligheten är för Sverige och svensk industri. Vad tror du gör att den är så ifrågasatt just nu.

Jag tror att det är ganska naturligt att man ser sådant här i krisens spår. Många har ingen försörjning och ser ingen lösning på sin situation och så kommer det någon som har ett till synes enkelt svar på en mycket komplex fråga och då får de gehör. Därför är det väldigt viktig vi som företrädare för fackliga organisationer informerar och står upp för de demokratiska värderingar vi har, på arbetsplatserna och utanför också naturligtvis. Jag tror ju att om alla medlemmar i våra fackliga organisationer gick och lade sin röst på ett parti som värnar demokratin den 25 maj så skulle det verkligen kunna påverka utgången.

Jenny Grensman

Ta EU-valet på allvar! Debattartikel av Göran Arrius, Saco, Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Eva Nordmark, TCO och Christer Ågren, Svenskt Näringsliv.

6 kommentarer

  • Anna

    Hej Jenny,

    Du skrev:

    ”Alla partier i Sveriges Riksdag skriver i sina program att de vill värna demokratin.”

    Så vilka svenska partier är det då som anses vara icke-demokratiska och man uppmanas att inte rösta på? Är det något litet obskyrt småparti som inte finns med i riksdagen så lär de ju ändå inte få tillräckligt med röster för att komma in i EU-parlamentet. Men är det då ens värt mödan att skriva en artikel som den här för att få folk att inte rösta på dem?

    Ett förtydligande från din sida skulle uppskattats.

    16 januari 2014
    • Jenny

      Hej Anna! Som jag skriver så är EU-valet öppet även för partier utanför riksdagen, precis som tidigare. Det är väl bara fantasin som sätter gränserna. För närvarande har ju exempelvis Piratpartiet, som inte sitter i riksdagen en parlamentariker och om jag inte minns fel så hade junilistan också det.
      MVH
      Jenny

      17 januari 2014
  • Johan

    Ska inte Ingenjören vara politiskt obundet?
    Det är tråkigt att se att även Ingenjören tar på sig skygglappar mot verkligheten och med egen retorik försöker skapa monopol på att definiera vad demokrati är. Som så många andra medier och politiker försöker man svartmåla Sverigedemokraterna och liknade partier ute i Europa. Folket har tydligt sagt sin mening i demokratiska val och vill ha dem, men motståndarna vägrar att acceptera sanningen och försöker med alla tillåtna och otillåtna medel svartmåla dem som har en avvikande åsikt än de själva. Demokrati och åsiktsfrihet har plötsligt fått nya innebörder och gäller bara om den sammanfaller med makt- och medieelitens åsikter. Det är en skrämmande utveckling i Sverige när medier, fackföreningar och politiker så uppenbart försöker göra ingrepp i rätten till åsiktsfrihet och demokratiska val.
    Jenny och Ingenjören borde skämmas över att publicera så vinklade artiklar när Sveriges Ingenjörer utger sig för att vara politiskt oberoende!
    Enligt de senaste opinionsundersökningarna borde annars cirka tio procent av förbundets medlemmar omedelbart lämna Sveriges Ingenjörer!

    11 januari 2014
    • Jenny

      Hej Johan! Ingenjören är partipolitiskt oberoende precis som Sveriges Ingenjörer. Men många frågor som förbundet och redaktionen arbetar med är ju dock politiska – som utbildningspolitik, näringslivspolitik mm. Att stå upp för demokratiska värderingar uppfattar inte jag som ett partipolitiskt ställningstagande. Alla partier i Sveriges Riksdag skriver i sina program att de vill värna demokratin. I EU-valet kan ju dock vem som helst som har medborgarskap i EU ställa upp som företrädare för ett parti som inte finns representerat i något nationellt parlament. Med tanke på hur mycket makt som finns samla i EU-parlamentet och vilken stor betydelse det har för allt som händer i unionen är det viktigt att fundera över vem man röstar på. Det tycker uppenbarligen de tre ordförandena för Saco, Lo och TCO också (se länken till deras artikel).
      Vänliga Hälsningar
      Jenny Grensman

      14 januari 2014
  • Anna

    Hej Jenny,

    I artikeln står det:

    ”Vi vill uppmuntra alla att sätta sig in i frågorna och att gå och rösta på ett demokratiskt parti nu i maj.”

    Så vilka svenska partier är det som anses vara icke-demokratiska? Och av vilka anledningar anses de vara icke-demokratiska?

    10 januari 2014
    • Jenny

      Hej Anna! Ingenjören är partipolitiskt oberoende precis som Sveriges Ingenjörer. Men många frågor som förbundet och redaktionen arbetar med är ju dock politiska – som utbildningspolitik, näringslivspolitik mm. Att stå upp för demokratiska värderingar uppfattar inte jag som ett partipolitiskt ställningstagande. Alla partier i Sveriges Riksdag skriver i sina program att de vill värna demokratin. I EU-valet kan ju dock vem som helst som har medborgarskap i EU ställa upp som företrädare för ett parti som inte finns representerat i något nationellt parlament. Med tanke på hur mycket makt som finns samla i EU-parlamentet och vilken stor betydelse det har för allt som händer i unionen är det viktigt att fundera över vem man röstar på. Det tycker uppenbarligen de tre ordförandena för Saco, Lo och TCO också (se länken till deras artikel).
      Vänliga Hälsningar
      Jenny Grensman

      14 januari 2014

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar